Vložil lake, 6. Září 2012 - 23:55

SVJ jako stavebník potřebuje souhlas všech vlastníků jednotek. Tento názor vyjádřený před časem v úvodním příspěvku (http://www.portalsvj.cz/…tnika-stavby) je nepřímo potvrzen v rozsudku Nejvyššího správního soudu 9 As 41/2009 ze dne 31. března 2010.

NSS se zabýval otázkou, kdo má v domě odstranit stavební úpravu, provedenou jedním z vlastníků načerno: zda ten, kdo úpravu provedl (§ 13 odst. 2 ZoVB), nebo všichni spoluvlastníci domu společně (§ 129 odst. 1 Stavebního zákona).

Když se vlastníci jednotek obrátili na Stavební úřad, aby černému stavebníkovi přikázal uvést jeho část domu do původního stavu, nestačili se divit: Stavební úřad uložil odstranit změnu všem vlastníkům jednotek v domě, a to pod pohrůžkou pokuty.

Obrátili se tedy na Nejvyšší správní soud. Ten je však poučil, že soukromoprávní vztahy uvnitř domu jsou něco zcela jiného než veřejnoprávní řízení před Stavebním úřadem. Mezi sebou navzájem by jistě mohli využít § 13 odst. 2 ZoVB, ale jakmile se do věci vložil Stavební úřad, jedná s nimi všemi podle Stavebního zákona – a podle toho jsou všichni dohromady jediným vlastníkem domu a všichni společně nesou odpovědnost. To platí bez ohledu na to, že černým stavebníkem byl pouze jeden z nich.

Celý text rozsudku Nejvyššího soudu je zde: http://www.nssoud.cz/…revedeno.pdf
---------------------------------------------------------------------------------------

Obdobně by tatáž logika měla platit pro jakékoliv úkony Stavebního úřadu, tedy i pro úkony ve stavebním řízení, jak už jsem se zmínil v úvodním příspěvku. Veškeré hlasování mezi vlastníky o stavbě, rekonstrukci a modernizaci podle § 11 odst. 5 ZoVB platí pouze mezi nimi navzájem „uvnitř domu“. Jakmile se však stavebník obrací na Stavební úřad s žádostí o stavební povolení či oznámení stavby, jde o veřejnoprávní záležitost. Nepostupuje se už podle ZoVB, nýbrž pouze podle Stavebního zákona. Viz též § 11 odst. 5 ZoVB, poslední věta – tam je uvedeno totéž s odkazem pod čarou na Stavební zákon.

Právo založené smlouvou, opravňující SVJ stavět, musí být doloženo podpisem vlastníka budovy, tedy VŠECH spoluvlastníků domu. Není možné přestavovat dům, zřizovat kotelnu, měnit způsob vytápění pouhým tříčtvrtinovým (soukromoprávním) souhlasem, když pro Stavební úřad je potřebný (veřejnoprávní) souhlas vlastníka.

Což zde tvrdím od počátku.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.