Vložil RadekV, 5. Září 2014 - 10:15

Jen pár poznámek:

Původní motorové centrální jednotky byly schopné vyvodit podtlak 200 Pa při projektovaném průtoku. Takový podtlak umožňoval používat na vstupu potrubí filtry. Ty bránily pronikání tuků z kuchyňského odsavače a nečistot obecně do potrubí. A distribuci hmyzu mezi byty.

Dnešní pokusy nahradit centrální odsávání mikroventilátorky instalovanými do potrubí a ozdobnou „turbo“ hlavicí na střeše jsou směšné, hloupé a nebezpečné.

Směšné jsou proto, že jejich výkon je směšný.

Hloupé proto, jak jsou instalovány. V naprosté většině do stávajícího potrubí a to do každého zvlášť a spouštěné jsou také každý zvlášť. Při dnešním zvyku instalovat ponorkově těsná okna z PVC nemá takový ventilátorek kde vzít čistý vzduch. Jediné vstupy vzduchu s nízkým odporem jsou jen ty třiceticentimetrové roury centrálního systému. Pokud má byt jen jednu, nestane se po zapnutí ventilátorku nic. Pokud má roury dvě – kuchyňskou a WC+koupelnovou, nastane varianta obzvlášť hloupá. Spuštěním kuchyňského ventilátorku se vzduch z kuchyně tlačí do roury kuchyňské a místo něj se do koupelny a záchoda saje „čerstvý“ vzduch z druhé roury. Spuštěním ventilátorku na záchodě se částečně tento vzduch přímo přefukuje do koupelny, částečně se posílá rourou jinam a místo něj se do kuchyně nasává odpadní vzduch z jiných kuchyní. Někteří poučenější se snaží bránit uvedenému montáží klapek s pružinkou, které fungují pár týdnů, než se zanesou nečistotami, jiní klapkami s motorovým pohonem. Ty vydrží déle. Ale větrání nedosáhnou stejně. Čerstvý vzduch není kde vzít. Dírkami na prst v průměru v kuchyni ani škvírou nad rohožkou u vchodových dveří toho svým zanedbatelným výkonem ty ventilátorky moc nesvedou.

A nebezpečné jsou proto, že odstraněním filtrů se dosáhne usazení několikamilime­trových vrstev prachu prosyceného tukem v potrubí. A čínské náhražky motorků se po zanešení ventilátorku tímto svinstvem časem zastaví, přehřejí a v horším případě připravený tuk zapálí. A v takovém desetipatrovém komíně oheň už nikdo nezastaví. A pojišťovna se bude smát, až se bude za břicho popadat.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.