Vložil Michal Klíč (bez ověření), 5. Září 2014 - 8:35

Zdravím Vás, vím reaguji na několik let starý příspěvek, ale dovolím si pár slov. Jsem vyučen jako elektrikář – silnoproudař a ventilátory a vzduchotechnika jsou dlouhá léta mým koníčkem. Jak je již zde uvedeno tak rotační hlavice LOMANCO nejsou ta správná volba na střechy panelových domů. Prosím Vás na internetu existuje spousta mýtů a nesmyslů o větrání Lomanco a házení špíny na dosavadní větrací systémy. Tech typů systémů bylo více – příklad: Rok 1964 – 1972 – na střeše axiální potrubní ventilátor + cagi hlavice. Rok 1972 – 1984 – diagonální ventilátory DVJ 280 až DVJ 450 Rok 1984 až 1993 – nízkotlaká radiální ventilační jednotka typu NRC 8 o, které se mluví jako o legendě. ( hranáč s několika výdechy a sběrným potrubí ) Problém ventilátorů je, že od doby výstavby se o to nikdo většinou nestaral Ano – stářím nebo nekvalitním provedením chod ventilátorů mohl rušit nájemníky bydlící pod střechou. Tedy blízko od ventilátorů. Ovšem k jádru věci! Ani jeden z ventilátorů co zde uvádím nevyvíjí tak velký odpor vzduchu tím, že stojí jako rotující hlavice Lomanco. I přes stojící ventilátor vzduch bez potíží projde. Oprava ventilátoru? Pokud je málo prostředků a společenství nemá dostatek financí tak postačí – výměna ložisek ( cena materiálu na jeden ventilátor 100 – 250kč )železný kartáč a základová barva. Oprava elektroinstalace odborníkem a revize rozvodných krabic v bytových jádrech a nevidím důvod proč stávající systém nevyužívat. Ano přiznám má to nevýhody, že můj byt je také větrán i když si to já teď nepřeji. A energetická náročnost? Pokud nastavíte čas chodu ventilátoru na cca 3 – 5 minut tak to bohatě stačí. Zkušenost s hlavicemi Lomanco mám negativní. U mého dědy 8 podlažní dům rok 1982 se po montáži systému Lomanco začaly špatně větrat bytová jádra a pach ze spodních bytů se začal projevovat už ve třetím patře ze sedmi!!! Jako fanda a kutil, předseda SVJ mohu za sebe doporučit:

  1. promyšlení opravy stávajícího systému
  2. odbornou firmou udělat výměnu zařízení
  3. nebo nejlevnější varianta – demontáž stávajících ventilátorů a nahrazení vzduchotechnickými hlavicemi CAGI. ( doporučuji od fy. Vakkos )

Pozor! Nelze tak provést u hranatých ventilátorů NRC, kde jsou dvě šachtice svedeny do sběrného potrubí. Doufám, že jsem nikoho tímto příspěvkem neurazil nebo nenaštval. Jak uvádím větrání je můj koníček – případné dotazy rád zodpovím MichalMechanik@sez­nam.cz neb odborná literatura na internetu.

Děkuji

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.