Vložil lake, 5. Květen 2011 - 7:37

Paní Marie, z Vašeho upřesnění jsem pochopil:
(b) Jste vlastníkem jednotky od 01.04.2010.
(a) Píšete o předpisu měsíčních záloh na rok 2011 s datem účinnosti 01.01.2011.

Jestliže jste dostala papír nadepsaný "Předpis výše úhrad za služby", pak ovšem je to špatně. Do služeb nepatří položka "náklady na opravu a údržbu domu 2091,–Kč."

Rozdíl je to podstatný. Není vyloučeno, že družstvo se snaží obcházet zákon.

Zálohy na služby se stanoví individuálně zpravidla ve výši 1/12 loňské skutečnosti. Způsob rozrozúčtování služeb nevyžaduje souhlas všech, nýbrž pouze souhlas tříčtvrtinové většiny přítomných hlasů (§ 11 odst. 4 ZoVB). Úhrada služeb se nemusí řídit spoluvlastnickým podílem (t.j. podlahovou plochou), nýbrž podle jiných odhlasovaných kriterií.

Zálohy na správu domu stejně jako jejich čerpání se automaticky stanoví podle spoluvlastnického podílu, pokud se VŠICHNI nedohodli jinak. Tyto zálohy tedy nemohou být předmětem manipulace družstva - většinového vlastníka.

Nesprávným zařazením "nákladů na opravu a údržbu domu 2091,–Kč." pod služby vzniká podezření, že družstvo nějak manipulovalo s výší této zálohy (např. že si ji neoprávněně snížilo). Požadujte vystavení nového předpisu záloh, v němž budou zálohy na správu domu označeny správně podle § 15 odst. 1 ZoVB.

Zkontrolujte též, jakou částku na správu domu a pozemku předepsalo družstvo samo sobě. Zjistěte, zda výše této částky přesně odpovídá podílu družstva na společných částech domu podle katastru a zda družstvo tuto částku pravidelně vkládá na příslušný účet spolu s příspěvky vybranými od ostatních vlastníků jednotek.

Upozorňuji, že příspěvky na správu domu a pozemku zahrnují samozřejmě i jiné položky než pouze "náklady na opravu a údržbu domu". Patří sem i odměna správci, odměny členům orgánů SVJ, atd. To ve Vašem rozpisu zřejmě chybí. Proto je rozpis neúplný, tedy vadný.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.