První schůze shromáždění

Otázka

Jak probíhá první schůze shromáždění společenství vlastníků jednotek?

Odpověď

První schůze se musí konat do 60 dnů od vzniku společenství a svolává ji původní vlastník. Na porušení této lhůty ovšem nejsou žádné sankce.

Na programu je zejména schvalování stanov společenství a volení výboru (případně jiných orgánů). Na schůzi musí být přítomný notář, který provede notářský zápis o průběhu schůze. K tomuto zápisu se přihládají mimo jiné schválené stanovy. Notář zápis typicky nevyhotoví ihned, takže jej dostanete až za několik dní (pokud budete mít štěstí).

Tento zápis je poté povinnou přílohou k žádosti o registraci v rejstříku společenství na rejstříkovém soudu.

Zákon 72/1994 Sb. také obsahuje ustanovení, která se týkají případů, kdy se nesejde shromáždění k volbě orgánů nebo nedošlo-li ke zvolení orgánů. V tomto případě plní funkci orgánů vlastník, jehož spoluvlastnický podíl na společných prostorech domu činí alespoň jednu polovinu. Pokud takový není, tak vlastníci jednotek, kteří se stali členy SVJ ke dni jeho vzniku.

V případě, že nedošlo ke schálení stanov, tak se společenství řídí vzorovými stanovami, které vydala vláda.

    Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek.

    Vložil Jarmila 44 (bez ověření), 28. Červen 2016 - 9:43

    Prosím kdy končí „kuratela“ SBD nad vlastníky svých „nemovitostí“ bytů když mají již jen cca 6ooo podíl z 54825. K 1.7­.2016 nám zaslali předpis záloh s razítkem SBD bez podpisu a vedou nás jako svoje středisko , Pod IČ našeho SVJ není o SBD žádná zmínka

    Vložil JaVa, 28. Červen 2016 - 19:16

    Ve Vašem případě,kdy SBD vlastní ve vašem SVJ cca.11 % podíl, končí jeho diktát okamžikem,kdy se vlastníci jednotek probudí ze zimního spánku a začnou se konečně sami starat o svůj majetek.Pokud většině „ovčanů“ současný stav vyhovuje a Vám ne ,tak se toho ujměte sama a své návrhy na změny ve vedení SVJ prosaďte.JaVa

    Vložil Anna Novakova, 29. Únor 2016 - 14:57

    Dobry den, pri prvnim shromazdeni nebyl vybor zvolen a doslo pouze k predstaveni clenu z povinne ustanoveneho vyboru. Dale jsme neodsouhlasili stanovy, ktere nam pripravil developer a dle vyboru se jimi mame ridit. Presto nam stavajici ustanoveny vybor tvrdi, ze je vse v poradku. Maji pravdu? dekuji

    Vložil david Jancar (bez ověření), 2. Září 2010 - 20:37

    Dobry den

    Chtel jsem se zeptat, nikde jsem to nenasel, je nutna ucast vsech vlastniku na ustavujicim shromazdeni? a jak postupovat jestli se nekdo nedostavi nebo to bojkotuje???

    a jeste jake dokumenty jsou potreba ??? diky david

    Vložil Katerinax123, 11. Únor 2011 - 14:29

    Dobrý den, tento problém mne také zajímá. Jak jste to vyřešili? Děkuji Kateřina

    Vložil Anonymous, 12. Srpen 2007 - 9:48

    Dotaz: Prosím o sdělení,zda je notář povinen na první zahajovací schůzi ověřit přítomné vlastníky bytových jednotek_ Na naší zahajovací schůzi se zůčastnili schůze a taktéž hlasovali i podnájemníci a protože část nemovitosti byla ve vlastnictví BD,taktéž i družstevníci-nikoliv majitelé bytů. Byl povinnen notář ověřit osoby s právem hlasování? Děkuji.V

    Vložil Anonymous, 10. Březen 2007 - 13:24

    Může první schůze shromáždění pokračovat hned dál bez přítomnosti notáře a projednávat další body ,které nejsou podle zákona programem 1.schůze?Schůzi by řídil právě zvolený výbor.

    Vložil HonzaT, 10. Březen 2007 - 18:58

    Myslím, že ano, alespoň z vlastní zkušenosti vím, že ten notář tam stejně nechce být když se pojednávájí body, které se netýkají schvalování stanov a volby výboru. Schůzi ale musí řídit zvolený předsedající schůze – takže buď ji bude řídit ten člověk, který byl zvolen na začátku, nebo si musíte zvolit někoho jiného.

    Vložil Anonymous, 11. Březen 2007 - 12:45

    Z hlediska zákona platí:

    Tato schůze se může konat jen za účasti notáře, který o jejím průběhu, volbě a složení orgánů společenství a schvalování stanov pořídí notářský zápis, jehož přílohu tvoří schválené stanovy společenství.

    Ale asi není problém tomu pokračování říkat 2. schůze shromáždění…

    Vložil Anonymous, 12. Březen 2007 - 12:57

    Položila jsem tento dotaz(viz výše),protože SBD nás přesvědčuje, že 2.schůze shromáždění se prý může konat až za 8 dní.To nám nevyhovuje, svolat tolik lidí dohromady se nám tak brzy nepodaří. Chtěli bychom tedy,aby po skončení 1.schůze mohla následovat hned 2.schůze.Může to někdo napadnout ?

    Vložil M. Černá, 14. Březen 2007 - 11:31

    M. Černá

    Na 8denní lhůtě pro svolání další schůze trvá SBD z toho důvodu, že tento časový termín pro konání další schůze má zakotveno ve svých stanovách. Tedy pokud jste vlastníkem bytu a nejste zárověň i družstevníkem, stanovy SBD se Vás netýkají. Pokud u vás již vzniklo SVJ, řídíte se svými schválenými stanovami.SBD jako vlastník bytů, které nejsou v os. vlast. je taktéž členem SVJ.
    Pokud jste případ, že SBD jako původní vlastník budovy ze zákona (dokud u vás nevznikne SVJ-což by mělo být v tomto případě 75%bytů v os. vlast.- a určíte si správce sami) vykonává správu domu, měli byste se řídit pouze příslušnými ustan. zák. č. 72/1994, občanským zák. ap. Tolik můj názor.

    Vložil Anonymous, 12. Březen 2007 - 16:43

    Nevím o žádném předpisu, který by toto nařizoval. Zeptejte se, z čeho podle nich vychází těch 8 dní. Akorát je třeba i druhou schůzi uvést v pozvánce, aby byla doručena v termínu (viz stanovy – zatím vzorové) před schůzí. Řešením by byla i změna stanov (uvedení výjimky pro tento případ na první schůzi) a druhou schůzi konat již podle nových platných stanov – ale přijde mi to zbytečně složité.

    V praxi jsem se setkával s tím, že na pozvánce byly uváděny obě schůze – program obou schůzí a to, že druhá začne hned po první. Nikdy jsem neviděl ani neslyšel nějaký důvod, proč by to nešlo.

    Volby prohlížení komentářů

    Vyberte si, jak chcete zobrazovat komentáře a klikněte na "Uložit změny".