Vložil Jirka S. (bez ověření), 13. Duben 2011 - 7:07

150 hod. za rok nesmíte samozřejmě překročit papírově. Jinak paní uklízečka může klidně dělat 300hod měsíčně. Nikde totiž není dán strop, kolik si může za oněch 150hod vydělat. Takže výkazy na max 150hod. ročně, ale v praxi si to udělejte jak chcete. Může klidně papírově dělat 12,5hod. měsíčně a brát za to 12000,–. Není problém.

Dohoda o pracovní činnosti – jedná se o opakovanou činnost, max. do 80 hodin měsíčně (např. úklid v domě, drobná opakující se údržba apod.)

  • dohoda o pracovní činnosti do 1.999,–- Kč měsíčně:

sociální pojištění – ne zdravotní pojištění – ne daň z příjmu 15% – srážková daň (zvláštní sazba daně)

  • dohoda o pracovní činnosti 2.000,–- Kč a výše měsíčně:

sociální pojištění – ano zdravotní pojištění – ano daň z příjmu – do Kč 5.000,– měsíčně 15%.- srážková daň (zvláštní sazba daně) nad Kč 5.000,– měsíčně 15% – zálohová daň (ze závislé činnosti a funkčních požitků)

Dohody o provedení práce – sjednává se na jednorázovou práci, případně opakující se práci, která nepřesáhne 150 hodin v kalendářním roce u jednoho zaměstnavatele. sociální pojištění – ne zdravotní pojištění – ne daň z příjmu – viz dohoda o pracovní činnosti 2.000,–- a výše.

Dohody o pracovní činnosti nebo dohody o provedení práce uzavírá za společenství vlastníků jednotek statutární orgán dle podpisového vzoru a stanov a zaměstnanec. V případě, že dohoda podléhá sociálnímu a zdravotnímu pojištění, je třeba se přihlásit jako organizace u Okresní správy soc. pojištění ve Frýdku-Místku a u příslušné zdravotní pojišťovny, u které je zaměstnanec pojištěn. S tím vyplývá pro společenství vlastníků jednotek povinnost zasílat měsíční přehledy o sraženém soc.a zdrav. pojištění. Zároveň se musí společenství vlastníků jednotek přihlásit u pojišťovny Kooperativa, a.s. k zákonnému pojištění odpovědnosti organizace za škodu při pracovním úrazu nebo nemoci z povolání č. 125/1993 Sb., které se počítá z vyměřovacího základu pro odvod sociálního pojištění, minimálně 100,–- Kč čtvrtletně.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.