Vložil lake, 20. Září 2009 - 5:34

Jak vidno, občas některý salónní individualista označí vlastníky za "stádo" a společenství vlastníků za "kolchoz". Ale celosvětově není pojem condominium nic nového a zcela určitě to není výmysl zastánců rudé kolektivizace.

* Ve Francii například uzákonil 'co-propriété' již Napoleon v roce 1806.
* Prvním zákonem na území USA, upravujícím soužití v 'condominiu', byl Utah Condominium Act (zákon státu Utah o společenství vlastníků) z roku 1960.
* Konzervativní Britové přijali zákony o 'commonhold' teprve v roce 2004.

A condominium, or condo, is the form of housing tenure and other real property where a specified part of a piece of real estate (usually of an apartment house) is individually owned while use of and access to common facilities in the piece such as hallways, heating system, elevators, exterior areas is executed under legal rights associated with the individual ownership and controlled by the association of owners that jointly represent ownership of the whole piece.
Zdroj: Wikipedia

Přeloženo:
Condominium, neboli condo, je forma vlastnictví bytových a jiných staveb, kdy určitá část nemovitosti (většinou bytového domu) je vlastněna individuálně, zatímco užívání společných prostorů v budově - jako např. chodby, otopné systémy, výtahy, vnější části - a právo vstupu do nich jsou umožněny na základě práv plynoucích z individuálního vlastnictví a jsou řízeny společenstvím vlastníků, kteří společně uplatňují vlastnická práva k celé budově.

Je nutno říci, že condominia často zahrnují mezi společnými částmi domu třebas i fitness centrum, bazén, solarium, či jiné vymoženosti, které by se do našich paneláčků zřejmě nevešly. Stačí zadat v GOOGLE "condominium" a vybrat si bydlení ...

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.