Vložil lake, 19. Únor 2011 - 4:35

To je rovněž perla, stejně nesmyslná jako ta první. Ministerský ouředník (paní Neplechová) tvrdil(a) v roce 2002: "Nájemné za společné prostory (...), je vždy příjmem vlastníků jednotek."

Není tomu tak.
Pronajímatelem nemusí být vlastník věci, neboť takový požadavek nevyplývá z žádného právního předpisu. Naopak v teorii i soudní praxi je přijímán názor, že "pronajímatelem může být i osoba odlišná od vlastníka, má-li právo tímto způsobem předmětem nájmu disponovat z jiného důvodu" (rozhodnutí Nejvyššího soudu ČR 32 Odo 359/2005).

Je tedy možno představit si případ, kdy vlastník domu a SVJ uzavřou (na základě zmocnění obsaženého v § 9a odst. 1c ZoVB) smlouvu o pronájmu společné části domu a SVJ pak svým jménem uzavře smlouvu podnájemní s třetí osobou. Právo SVJ disponovat s předmětem nájmu může být dáno i jinak - smlouvou o bezúplatném přenechání části domu do užívání, například. Pak bude příjem z pronájmu příjmem SVJ (právnické osoby), který u SVJ podléhá zdanění, popř. osvobození od daně.

Je pravdou, že zde na portálu jsme takový případ dosud neřešili. Vzhledem k tomu, že ZoVB neobsahuje žádné podrobnosti ohledně aplikace ustanovení § 9a, bylo by žádoucí upravit vztah vlastníků a SVJ písemnou smlouvou; v ní by bylo postaveno na jisto komu patří příjem z pronájmu. To se ovšem většinou neděje - příkazní smlouvy bývají pouze konkludentní. V těchto případech (nebylo-li výslovně sjednáno jinak), částka za pronájem je pro SVJ cizím zdrojem a je odváděna vlastníkům jednotek, kteří ji zdaňují jednotlivě.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.