Vložil lake, 25. Leden 2011 - 2:15

Informuji, že jsem odeslal na Ministerstvo spravedlnosti připomínku ke znění navrženého § 1116 Občanského kodexu. Text emailu připojuji:
------------------------------------------------

Současná podoba § 1116
Vlastník jednotky má právo seznámit se, jak osoba odpovědná za správu domu hospodaří a jak dům nebo pozemek spravuje. U této osoby může vlastník jednotky nahlížet do smluv uzavřených ve věcech správy, jakož i do účetních knih a dokladů.

Navrhuje se změnit znění § 1116 a rozčlenit jej na odstavce takto:

(1) Vlastník jednotky, zájemce o koupi nebo leasingový nájemce jednotky nebo písemně zplnomocněný zástupce této osoby (dále jen "nahlížející osoba") má právo na informace o tom, jak osoba odpovědná za správu domu hospodaří a jak dům nebo pozemek spravuje. Nahlížející osoba je oprávněna za tímto účelem nahlížet do smluv uzavřených ve věcech správy, jakož i do účetních knih a dokladů, a to na základě své žádosti podané v dostatečném předstihu.

(2) Osoba odpovědná za správu domu zhotoví v přiměřené lhůtě kopie smluv, účetních knih a dokladů a předá je osobě nahlížející, jestliže tato osoba o kopie požádá. Za zhotovení kopií náleží přiměřená úhrada, pokrývající náklady na práci a na pořízení kopií.

(3) Pokud osoba odpovědná za správu domu bez řádného důvodu neumožní nahlížející osobě nahlédnout do dokumentů uvedených v odstavci (1) ani po písemně učiněné výzvě, nebo nepořídí jejich kopii vyžádanou dle odstavce (2), je povinna zaplatit nahlížející osobě částku 500 Kč za každou nesplněnou písemnou výzvu a každý započatý měsíc prodlení. Právo vymáhat nahlížení soudně tím není dotčeno.

Zdůvodnění změny:
Vzhledem k tomu, že správu domu vykonává zpravidla osoba odlišná od vlastníka jednotky, jeví se jako nezbytné zajistit přístup k informacím jak pro vlastníka, tak pro zájemce o pořízení jednotky v domě. V současné praxi bohužel právě toto právo je v SVJ velmi často odpíráno pod nejrůznějšími záminkami a vlastníkům jednotek je odmítáno nahlížení do dokladů společenství. Proto se jeví jako vhodné upravit právo nahlížení podrobněji a stanovit i sankci za neposkytnutí informací. Navržená právní úprava vychází z kanadského zákona Ontario Condominium Act 1998 (c. 19, s. 55).

-------konec emailu---------------------------

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.