Vložil lake, 16. Leden 2011 - 5:26

Ustanovení § 1116 je lepší než nynější stav, kdy ZoVB o právu na informace zarytě mlčí. Mlčení má být vystřídáno novou zákonnou normou, která ovšem je (v návrhu) stejně neuspokojivě stručná, uspěchaná a jaksi nedodělaná.

Zkusme se poohlédnout po světě. Vyberme si některý pořádně napsaný zákon, srozumitelný a určený pro obyčejné lidi, a porovnejme: zjistíme, jaká nebetyčná propast zeje mezi českým stroze formulovaným návrhem a důkladně zpracovaným zákonným předpisem kanadským.

Následující úryvek je o tomtéž (právo vlastníka jednotky na informace). Jde o ukázku z kanadského Ontario Condominium Act 1998, c. 19, s. 55. Všimněte si jak podrobně je o věci pojednáno a jak je přímo v zákoně zabezpečeno, že vlastník se svého práva domůže – pákou je pokuta, popřípadě hrozba soudem (v originále „Small Claims Court“, pozn. překl.). Vše jasně srozumitelné i laikovi. Takto nějak bych si představoval příslušnou část Občanského kodexu.

Prohlížení dokumentů
(3) Po obdržení písemné žádosti v dostatečném předstihu umožní společnost vlastníkovi, zájemci o koupi nebo leasingovému nájemci jednotky nebo písemně zplnomocněnému zástupci této osoby, aby prozkoumal záznamy společnosti, s výjimkou těch, které jsou uvedeny v odstavci 4, a to v přiměřené časové lhůtě, jde-li o důvody vyplývající z tohoto Zákona.
(…)
Kopie záznamů
(6) Společnost zhotoví v přiměřené lhůtě kopie záznamů a předá je osobě prohlížející záznamy, pokud tato osoba o kopie požádá a zaplatí přiměřenou částku pokrývající náklady společnosti na práci a na pořízení kopie.
(…)
Pokuta za nesplnění
(8) Pokud společnost bez řádného důvodu neumožní vlastníkovi nebo zástupci vlastníka prohlídku záznamů nebo nepořídí jejich kopii dle tohoto Zákona, je povinna zaplatit vlastníkovi částku $ 500, a to na základě jeho písemné výzvy.

Vymáhání částky
(9) Vlastník může vymoci tuto částku na společnosti prostřednictvím nároku uplatněného u soudu.

Příkaz k poskytnutí záznamů
(10) Pokud společnost bez řádného důvodu neumožní vlastníkovi nebo zástupci vlastníka prohlídku záznamů nebo nepořídí jejich kopii dle tohoto Zákona, soud může společnosti přikázat, aby zpřístupnila záznamy k prohlídce.

Z anglického textu dostupného na http://www.e-laws.gov.on.ca/…_98c19_e.htm přeložil

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.