Vložil Vosobně, 17. Leden 2011 - 18:27

V uvozovkách budou připomínky PeDuPles (nevím jak se zde formátuje kurzíva nebo zvýraznění)

„Jaký právní status má společenství založené, ale nevzniklé, a jak funguje účetnictví takovéhoto společenství?“

Upravuje § 1127 až § 1130 Správa bez vzniku společenství, obdobné řešení jako současný §11 odst.8. Účetnictví může fungovat jako u současných SVJ bez právní subjektivity.

„Nelze prodat druhou a další jednotku tak, aby byl vůbec pokles pod polovinu podílu umožněn.“

Myslím, že když se prodávají jednotky prvnímu vlastníkovi, tak se může prodat více jednotek (blokace by se vztahovala jen na každou jednotku, která by se prodávala už druhému vlastníkovi. Takže by nebyl problém prodat a zapsat do rejstříku více jednotek a klesnout pod polovinu. Tak to teď chápu, ale můžeme podiskutovat, jestli to chápu správně.

„Jedná se o nedotažený výsledek lobbingu bytových družstev, kterým se nechce zakládat SVJ,takže si vymohli alespoň ten podpoloviční podíl“

Ten podpoloviční podíl podle autora návrhu vznikl proto, že má zabránit developerovi, že po dokončení domu prodá jen malou část bytů a současně se vyváže ze správy domu, což se v praxi dělo. Proto po vzoru řady zahraničních úprav spojuje odpovědnost za správu s osobou, která rozhodla o rozdělení domu na jednotky, po dobu, co tato osoba má většinu hlasů.

Pokud družstva převádějí byty do vlastnictví, tak to dělají na základě rozhodnutí členské schůze družstevníků, a v jejich zájmu by bylo samozřejmě rozhodnout i o vzniku SVJ, protože jinak by znemožnili novým vlastníkům dále jejich byty převádět.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.