Vložil lake, 2. Leden 2011 - 9:00

Pane rivr,

Je vyloučeno, aby se vlastníci vyjmenovaní v § 9 odst. 9 domohli zápisu do rejstříku. To spíše - jak praví bible - velbloud projde uchem jehly.

Ve věci vydání písemností a ovládnutí bankovního účtu se mohou teoreticky obrátit na soud. Pokud by soud rozhodl v jejich prospěch, nastala by situace, kterou již shodně posoudil Obvodní soud pro Prahu 10 (16 C 68/2004), Městský soud v Praze (19 Co 377/2007-120), a dvakrát Nejvyšší soud (22 Cdo 2038/2008 a 22 Cdo 734/2008).

A tato situace, vyjádřená uvedenými rozsudky, je jasná: Společenství, vedené pouze osobami dle § 9 odst. 9, není způsobilé vykonávat předmět své činnosti - správu domu. Takže by si v onom SVJ příliš nepomohli ...

Je zde tedy kolize dvou právních norem: na jedné straně ústavně zaručené právo vlastníka, aby jeho majetek byl spravován řádně, osobou k tomu zákonem určenou, na druhé straně je rigidní výklad § 9 odst. 9 ZoVB. Domnívám se, že je třeba šetřit ústavní princip ochrany vlastnictví. Ustanovení ZoVB lze vyložit ústavně konformním způsobem za použití § 853 ObčZ a § 194 ObchZ: osoby uvedené v § 9 odst. 9 plní funkci orgánů společenství, avšak teprve po marném uplynutí tříměsíční lhůty určené pro ukončení činnosti dosavadního výboru a volbu jeho nových členů.

Nač se však zabývat teoretizováním? Pro vlastníky jednotek je přece rychlé a jednoduché řešení: svolat shromáždění a zvolit statutární orgán. Což měli učinit dříve, než bezhlavě odvolali výbor bez určení nástupců. Mají na to - jak už jsem napsal - tři měsíce. Viz právní normy citované pod čarou.
-----------------------------------------------------------------------

• Občanský zákoník, § 853:
Občanskoprávní vztahy, pokud nejsou zvláště upraveny ani tímto, ani jiným zákonem, se řídí ustanoveními tohoto zákona, která upravují vztahy obsahem i účelem jim nejbližší.
• Obchodní zákoník, § 194 odst. 2:
Jestliže člen představenstva zemře, odstoupí z funkce, je odvolán nebo jinak skončí jeho funkční období, musí příslušný orgán společnosti do tří měsíců zvolit nového člena představenstva. (...) Funkce člena představenstva zaniká volbou nového člena představenstva, nejpozději však uplynutím tří měsíců od uplynutí jeho funkčního období.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.