Vložil Pavel, 30. Prosinec 2010 - 13:57

Mildo,

nechápu, že když jste dokázali 52% svolat 87% hlasů, že jste nezvolili výbor. Takovou věc jste měli mít lépe připravenou. Co za tím je?

Pro svolání schůze shromáždění (někdo píše schůze, někdo shromáždění, někdo schůze shromáždění) platí § 11/1 ZoVB. A zde je dvojí výklad. Není jednoznačné, zda min. 25% hlasů může svolat schůzi shromáždění bez předchozí výzvy, aby schůzi shromáždění svolal výbor. A teprve po marném uplynutí lhůty by mohlo min. 25% hlasů schůzi shromáždění svolat. Já se domnívám, že výbor, pověřený vlastník i min. 25% hlasů jsou na stejné úrovni, ale soud si to myslet nemusí. Na to možná sází stávající (podle jeho názoru) předseda.

Pokud by ale schůze shromáždění byla platně svolána a platně a okamžitě odvolala stávající výbor (ZoVB odvolání neupravuje, měli byste to mít ve stanovách) tak se domnívám, na rozdíl od pana lake, že výkon funkce členů výboru končí okamžitě a nelze použít analogii s ObchZ (pokud ji nemáte zapracovanou do stanov).

Potom podle mne nastupují „náhradní orgány“ podle § 9/9 ZoVB.

Předpokládám, že volbu výboru jste měli v pozvánce. Výbor nebyl zvolen a tak funkci orgánů plní ve většině případů vlastníci jednotek, kteří se stali členy společenství dnem jeho vzniku.

Dalším problémem může být kdo svolal schůzi shromáždění na 30.12. Bylo to dalších 25% hlasů nebo náhradní orgán podle § 9/9?

Pokud správce „Prohlásil, že dokud je bývalý výbor zapsán v Obchodním rejstříku tak je stále ve funkci“ tak je mimo realitu. Jednak se výbor nezapisuje do obchodního rejstříku ale do rejstříku SVJ a jednak dobré víry v OR (v našem případě v rejstřík SVJ) se může platně dovolávat pouze osoba, která neví, že statutární orgán byl již odvolán. Na to jsou judikáty k OR, které je podle mého názoru možné vztáhnout i na rejstřík SVJ. Zápis do OR i do rejstříku SVJ je pouze deklaratorní a nikoliv konstitutivní.

Dejte vědět, jak jste dnes dopadli.

Hezký den!

Pavel

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.