Typ účetnictví SVJ

Otázka

Jaký typ účetnictví musí vést SVJ?

Odpověď

SVJ musí vést tzv. „účetnictví“ (dříve se to jmenovalo „podvojné účetnictví“), ale může jej vést ve zjednodušeném rozsahu (to neznamená tzv. jednoduché účetnictví nebo daňovou evidenci).

    Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek.

    Vložil Vlasta Čmochová (bez ověření), 18. Prosinec 2016 - 9:17

    Prosím mám dotaz pro rozúčtování plateb na fond oprav podle čeho se počítá podle podlahové plochy nebo si majitelé domu můžou domluvit stejné placení i když mají rozlišné plochy bytu. Jde to? Jedná se mi o ,že máme rozdílné plochy bytu,ale přispívat na opravy chceme přispívat všichni stejnou částkou. Děkuji Čmochová

    Vložil anon. (bez ověření), 18. Prosinec 2016 - 12:30

    Máte zvláštní nepochopitelné přání. Ten kdo má menší byt chce platit tolik, kolik ten co má větší byt? Nebo máte všichni stejné byty? No když chcete, tak prosím. Měl by tady být souhlas všech.

    Vložil Vlasta Čmochová (bez ověření), 20. Prosinec 2016 - 15:37

    Je nás 6 vlastníků domu,5 jich souhlasí se stejnou sumou do fondu oprav jen 1 je proti otázka zní je podle zákona si domluvit stejné peníze do fondu oprav nebo ne.Jsme v přesile,ale jedná se mi o to,abych mohla argumentovat s tím,že to zákon povoluje.Nějaký paragraf,kde bych to našla a úplné znění. Děkuji Čmochová a děkuji za předešlou odpověď

    Vložil JaVa, 20. Prosinec 2016 - 19:59

    Nejprve se zkuste podívat,jak je hrazení příspěvků ošetřeno v prohlášení vlastníka.Pokud je tam napsáno,že jste povinni hradit dle výše svého podílu na společných částech domu,tak pokud nezískáte souhlas všech vlastníků jednotek(změna prohlášení vlastníka), pro hrazení příspěvků na správu domu a pozemku, stejným dílem pro všechny jednotky v domě,tak pro vás platí :

    § 1180 z.č. 89/2012 Sb.,

    (1) Nebylo-li jinak určeno, přispívá vlastník jednotky na správu domu a pozemku ve výši odpovídající jeho podílu na společných částech. Slouží-li některá ze společných částí jen některému vlastníku jednotky k výlučnému užívání, stanoví se výše příspěvku i se zřetelem k povaze, rozměrům a umístění této části a rozsahu povinnosti vlastníka jednotky spravovat tuto část na vlastní náklad.

    JaVa

    Vložil Ludmila, 20. Prosinec 2016 - 16:28

    Co si pod pojmem „fond oprav“ představujete?

    Vložil Lufy (bez ověření), 26. Duben 2012 - 7:24

    dobrý den má vlastník nárok vidět a nahlenout do faktur o rovedené práci a vypisu z učtu jelikož nám nesedí peníze a jak bych měla reagovat když nám to nechtějí dát (máme podezření na zpronevěru) nebo jestli se dá poslat nějaký audit děkuji

    Vložil ja (bez ověření), 13. Listopad 2012 - 22:02

    pokud Vam neukazi ucetnictvi a nesedi bankovni ucet na ucetnictvi pripadne inventura pokladny na ucetnictvi tak okamzite odvolat shromazdenim a nechat proverit ucetnictvi nejakou firmou, ktera tomu rozumi pripadne nechat udelat audit. Ucetnictvi je ovsem tak jednoduche, ze audit neni potreba. Vybor pripadne povereny vlastnik musi prokazat, ze neposkodili ostatni vlastniky podle stanov. Pokud neprokazi jsou odpovedni a musi nahradit vznikle skody vsem vlastnikum. Podezreni na zproneveru si ovsem jeste 2× rozmyslete nebot obvinit je lehke ale prokazat mnohem tezsi. Snad vam to pomuze.

    Vložil Antonín (bez ověření), 28. Únor 2011 - 8:18

    Můžete uvést zákon a § podle kterého musí společenství účtovat v podvojném účetnictví? Ve vzorových stanovách je uvedeno, že může účtovat v jednoduchém účetnictví, nově vést daňovou evidenci. Děkuji.

    Vložil N. Klainová (bez ověření), 28. Únor 2011 - 9:27

    Pane Antoníne, tím zákonem je zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví. Od roku 2005 se v něm přestal objevovat pojem „podvojné účetnictví“. Tam, kde je uvedeno účetnictví, myslí se tím „podvojné“. Na koho se vztahuje povinnost vést účetnictví (podvojné), je uvedeno hned v § 1.

    Výjimky z této povinnosti jsou uvedeny v § 38a. SVJ mezi tyto výjimky od roku 2005 nepatří.

    N. Klainová

    Vložil Radomil (bez ověření), 13. Leden 2009 - 23:30

    Domnívám se, že společenství je povinno vést účetnictví(pod­vojné), ovšem současně mně není jasné k čemu, pokud nebude společesntví mí žádný zdanitelný příjem a nebude tedy registrováno u FÚ. Účetnictví(pod­vojné) pak bude sloužit jako zdroj informací o hospodaření společenství pouze pro členy společenství. Jsem moc zvědav, jak běžný člen společenství bude z údajů účetnictví(pod­vojného) moudrý…

    Vložil E56 (bez ověření), 14. Leden 2009 - 9:23

    Vážený pane Radomile,

    odpověď na Vaši poslední otázku je jednoduchá:

    Člen společenství bez vzdělání v účetnictví, byť by měl maturitu, nemá šanci z účetnictví cokoli použitelného zjistit.

    Proto se tu před časem debatovalo, co by měla obsahovat tzv. zpráva o hospodaření. Snad právě to by to měl být přehledný výtah z účetnictví srozumitelný pro středoškolsky vzdělaného člena bez vzdělání v účetnictví.

    Vložil N. Klainová (bez ověření), 14. Leden 2009 - 9:51

    Hospodaření SVJ by mělo být vysvětleno tak, aby vše pochopili i ti členové SVJ, kteří nemají středoškolské vzdělání. I s jejich majetkem hospodaří cizí lidé (členové statutárních orgánů, externí správci domů).

    Důležité je, aby všichni členové měli zájem o informace týkající se jejich majetku průběžně (alespoň jednou za rok) a ne až vznikne nějaký malér (občas tu bylo mizerné hospodaření popsáno).

    Členové orgánů SVJ, kteří chtějí pochopit základní informace poskytované účetnictvím, aby je mohli členům SVJ vysvětlit, jsou zváni na www.klaiex.webnode.cz. Rubrika Základy účetnictví je určena právě jim. Když něco nepochopí, mohou se zeptat. Ze všech sil se budu snažit vysvětlit základní údaje, jako jsou závazky a pohledávky SVJ. O tohle přece jde u SVJ nejvíce. Komu dlužíme a kolik a kdo dluží nám. Dále, kde se v účetnictví dozvíme, jestli se s pohledávkami a závazky děje něco k lepšímu nebo k horšímu.

    N. Klainová

    Vložil Anonymouss (bez ověření), 28. Únor 2011 - 15:23

    Paní Klainová jak jste přišla na to, že s majetkem členů SVJ hospodaří externí správci domů. Někde hospodaří ale jinde ne. Členové statutárních orgánů nejSou cizí lidé.

    Vložil P.Nová (bez ověření), 28. Únor 2011 - 14:40

    Dobrý den paní Klainová, chtěla jsem se vás zeptat. Jedno SVJ si chce dělat novou omítku na baráku, ale jediný byt nemá nové okna.Majitel tohoto bytu nemá hotové peníze na ty okna a tak žádá SVJ o půjčku cca 50 tis.Kč. Oni by mu je půjčili na nějaký úrok, ale já mám problém, jak to zavézt do účetnictví. Oni kromě úroků ze spoř.účtu nemají žádné jiné příjmy.Buďte tak hodná a zkuste mi odpovědět, co nejdříve.Za týden mají schůzku a tak bych ráda věděla, jak tento případ řešit.Mockrát děkuji a přeji hezký den. PavlínaN.

    Vložil N. Klainová (bez ověření), 28. Únor 2011 - 19:00

    Paní Nová, neporadím Vám, jak máte účtovat, protože si myslím, že by SVJ nemělo peníze půjčovat. Berte to jako názor na věc. Někdo jej třeba vyvrátí. Ale kdybych byla ve výboru SVJ, s takovou půjčkou bych nesouhlasila. Vlastníci jednotek, kteří s tím souhlasí, mohou přece sousedovi pomoci, aniž by se o půjčce účtovalo v účetnictví SVJ.

    N. Klainová

    Vložil Pavlina, 30. Prosinec 2008 - 21:26

    Vážení máte nejasno. SVJ vede účetnictví jen vykonává-li nejakou činnost za účelem zisku, n.př. pronajímá stěny domu na reklamu. V tomto smyslu podává i daňové přiznání. Tok peněz od vlastníků na účet SVJ a od SVJ k dodavatelům služeb podléhá jen evidenci peněžních toků v rámci SVJ a je kontrolovatelné jen členy SVJ.

    Vložil Pavel, 31. Prosinec 2008 - 12:46

    Pavlíno,

    Vaše tvrzení se neopírá o žádný předpis.

    Zákon o účetnictví v § 4/1 ukládá vést účetnictví od okamžiku vzniku účetní jednotky. Žádnou výjimku pro SVJ, které nevykonává nějakou činnost za účelem zisku, nemá.

    Pokud se nevede účetnictví hrozí sankce. Např. podle § 37/1/a zákona o účetnictví.

    Zajímavé jsou také možné sankce podle trestního zákona, § 125. Sazba 6 měsíců až 5 let nepodmíněně.

    Pokud máte jiný názor, tak uvítám jakoukoliv argumentaci pomocí platného práva.

    Pokud nemáte argumenty, tak nezbývá než se smířit s tím, že SVJ (podvojné) účetnictví vést musí. Můžete o tom pochybovat, můžete s tím nesouhlasit, ale to je tak vše co s tím můžete dělat.

    Hezký den!

    Pavel

    Vložil Pavlina, 31. Prosinec 2008 - 16:28

    Vážený pane Pavle. Jakou funkci v jak velkém SVJ a jak dlouho tu funkci zastáváte. Já žiji v praxi, funkci předsedy zastávám od r. 1997 kdy SVJ byla ještě občanským sdružením a to jen proto,že to nikdo nechce dělat. Naše SVJ má 147 jednotek. Prošla jsem dvěmi kontrolami správců daně. Vedla jsem za SVJ cca. 25 – 30 soudních sporů, pouze jeden jsem prohrála. Moje zkušenosti jsou opřeny o rozsudky soudu jediného oprávněného vykladače zákonů, nikoliv výkladu teoretiků. Účetnictví celou dobu vedu sama dokonce ve vlastnoručně zhotoveném programu. Že se předvádíte je zjevné z každého Vašeho slova. Zdraví Pavlina.

    Vložil Pavel, 31. Prosinec 2008 - 18:54

    Vážená paní Pavlíno,

    v bytovém družtevnictví se pohybuji delší dobu, od roku 1998 jako předseda bytového družstva. Kratší dobu než Vy dělám předsedu výboru SVJ, to máte pravdu, máme také nižší počet jednotek proti Vám, jen 141. Zatím se nesoudíme, řešíme to dohodou.

    Ale zaujalo mne, že máte tolik rozsudků. Můžete uvést čeho se týkaly? Judikaturu nejen SVJ sbírám, zajímalo by to jistě i ostatní diskutující. Šlo by rozsudky nějak anonymizovat a zveřejnit? Admin by určitě nebyl proti. Jde mi samozřejmě pouze o podstatu sporu, nacionále stran jsou irelevantní.

    Zdravím!

    Pavel

    Vložil Pavlina, 1. Leden 2009 - 8:51

    Nutnost vést naše soudní pře byla a stále i je /nyní již jen v minimální míře/ dána skutečností, že jsme začínali s prázdným domem. Jednotky si koupili lidé zmatení změnou společenského systému. Při vyžadování plnění povinností vlastníka neváhali podávat udání,trestní oznámení,oznámení správci daně a podobně. Proto tolik. Dnes jsme s cca. 3 podáními za rok na neplatiče a 1 podáním na SVJ v normálu. Zveřejněním judikatur bychom bez jakéhokoliv našeho prospěchu předávali tvrdě získané zkušenosti. Můžeme si vyměňovat zkušenosti k jednotlivým problémům, to ano. Ráda si přečtu zkušenosti jiných, ale své názory si ponechám a ty i zveřejním, jsou prověřené praxí.

    Zdravím tě předsedo BD nyní SVJ.
    Pavlina.

    Vložil Václav (bez ověření), 1. Leden 2009 - 10:34

    Věci by se měly řešit především dohodou stran, čtyři podání za rok rozhodně obvyklou situaci nepředstavují a jsem rád, že v podobném domě nebydlím.

    Vložil Anonymous 2 (bez ověření), 1. Leden 2009 - 10:15

    Tož mi to paní Pavlíno připadá, že přes Vaši suverenitu vlak nejede, když vlastníkům takto vnucujete své názory, i když po 11letech už to může být profesionální slepota.

    Vložil Pavlina, 31. Prosinec 2008 - 16:04

    SVJ je samostatnou účetní jednotkou, která musí vést účetnictví podle zákona 504/2002 Sb. o účetnictví pokud začne kdykoliv v průběhu své existence pobírat příjmy podrobené dani z příjmu a dále se zaregistrovat se u správce daně do 30 dnů od zahájení pobírání příjmů. Nepobírá-li SVJ zdanitelné příjmy nepodává daňové přiznání ani nepředkládá účetní uzávěrku, nepobírání příjmů oznámí FÚ. Zálohy skládané vlastníky na služby a opravy nejsou příjmy SVJ,o nich se nevede účetnictví ale evidence a lze k tomu použít programy či zásady účetnictví zvaného dříve jednoduché ale i podvojné. Toť můj názor. Pavlina.

    Vložil Ondra Vondra (bez ověření), 30. Červen 2010 - 15:01

    Je to přesně tak, jak píšete. Stejnou informaci mi podal i FÚ v jednom krajském městě.

    Vložil Pavel, 31. Prosinec 2008 - 19:12

    Pavlína: SVJ je samostatnou účetní jednotkou, která musí vést účetnictví podle zákona 504/2002 Sb. o účetnictví

    Pavel: 504/2002 Sb. je vyhláška, nikoliv zákon. Povinnost vést účetnictví vyplývá ze zákona o účetnictví, vyhláška pouze určuje jak se má vést

    Pavlína: pokud SVJ začne kdykoliv v průběhu své existence pobírat příjmy podrobené dani z příjmu a dále se zaregistrovat se u správce daně do 30 dnů od zahájení pobírání příjmů.

    Pavel: uvádíte povinnosti podle § 33 zákona č. 337/1992 Sb. Tyto povinnosti sice SVJ má, ale vůbec to nesouvisí s povinností vést či nevést účetnictví.

    Pavlína: Nepobírá-li SVJ zdanitelné příjmy nepodává daňové přiznání ani nepředkládá účetní uzávěrku, nepobírání příjmů oznámí FÚ.

    Pavel: to máte pravdu, pouze jste zaměnila uzávěrku za závěrku. Nepobírání příjmů není povinnost oznamovat na FÚ, ale je to praktické, aby člověk nemusel chodit na poštu si vyzvednout výzvu, na kterou pak stejně musí odpovědět.

    Pavlína: Zálohy skládané vlastníky na služby a opravy nejsou příjmy SVJ, o nich se nevede účetnictví ale evidence a lze k tomu použít programy či zásady účetnictví zvaného dříve jednoduché ale i podvojné. Toť můj názor.

    Pavel: zálohy skládané vlastníky jsou příjmy SVJ, pouze to nejsou výnosy SVJ, tj. nepodléhají dani z příjmů. O zálohách se MUSÍ vést účetnictví, žádná „evidence“ není přípustná. Jednoduché účetnictví SVJ nesmí vést již několik let.

    Pavel

    Vložil Pavlina, 31. Prosinec 2008 - 15:10

    § 2 téhož zákona.

    Vložil N. Klainová (bez ověření), 30. Prosinec 2008 - 23:15

    Paní nebo slečno Pavlíno, nejasno máte Vy. Nevím, proč se pouštíte na tak tenký led, jakým je účetnictví, když tomu nerozumíte. Nesprávně vedené účetnictví může být příčinou nemalých sankcí a ty si SVJ nezaslouží. Stačí, že mají k dispozici mizernou právní úpravu, jakou je ZoVB, není třeba je mást ve věcech, které upraveny jsou. SVJ je účetní jednotka jako každá jiná, povinnost vést účetnictví (podvojné) ji ukládá zákon o účetnictví. Kromě podnikatelů, kteří vykonávají činnost za účelem dosažení zisku, existuje řada nevýdělečných organizací, mezi nimi i SVJ. A ty všechny musí účtovat. Nevýdělečné organizace jsou až na výjimky, mezi které SVJ nepatří, povinny respektovat kromě zákona o účetnictví vyhlášku č. 504/2002 Sb., která je vytvořena právě pro nevýdělečné organizace.

    To by Vám zatím snad mohlo stačit. Pokud ne, zvu Vás na web věnovaný právě účetnictví SVJ – www.klaiex.webnode.cz.

    N. Klainová

    Vložil Pavlina, 31. Prosinec 2008 - 12:37

    Domnívala jsem se, že jde dizkuzní portál SVJ. Že jde o reklamu účetní firmy nějaké možná paní Kleinové,mi bohužel uniklo.

    Vložil Naďa (bez ověření), 31. Prosinec 2008 - 18:27

    Ajajaj Vám toho paní nebo sl.Pavlíno uniklo nic ve zlém, při Silvestru se to mohlo stát

    Vložil Pavel, 31. Prosinec 2008 - 13:19

    Pavlíno,

    Vám toho uniká víc. Alespoň v oblasti SVJ máte dost mezer. Ale od toho tu je tento portál, kde se odpovídá na otázky.

    Tento portál má svého admina a ten posuzuje co je na něm přípustné a co nikoliv.

    Oblast účetnictví je dost specifická, a tak paní Ing. N. Klainová (alespoň příjmení by jste mohla dokázat opsat správně) vytvořila sesterský portál, kde se podrobněji probírá účto. Chápu, že pro Vás bude zbytečný, neboť 11 vedete SVJ (snad bez účetnictví) a vše víte nejlépe, alespoň podle Vašeho názoru.

    Pokud máte nějaké dotazy k SVJ, nebo víte odpověď na položené otázky, jste tu vítána.

    Pokud zde budete pouze publikovat svá ničím nepodložená tvrzení, čtenáři to brzo zjistí.

    Pavel

    Vložil Pavlina, 30. Prosinec 2008 - 23:48

    Zažila jste již kontrolu FU nebo finančního ředitelství já obé a vím svoje. Účtovat lze o penězích nikoliv o předpisech. Zálohy vlastníků jsou jejich majetkem i po vložení na společný účet. Lze účtovat o cicích financích? Kde?

    Vložil Anonymo (bez ověření), 31. Prosinec 2008 - 11:48

    O cizích financích lze účtovat – na účtech krátkodobých a dlouhodobých záloh.

    Vložil Anonymo (bez ověření), 31. Prosinec 2008 - 11:56

    A můžete si být jista, že paní Kleinová již zažila kontrolu a také o tom ví své.

    Vložil Naďa (bez ověření), 30. Prosinec 2008 - 22:29

    Pronájem stěny domu snad zdaňují vlastníci,když splňují podmínky pro daň z příjmu, podílem vlastníka. Nebo né?

    Vložil Anonymous - JK (bez ověření), 18. Únor 2009 - 17:25

    Prosím co si mám představit pod pojmem hospodářská činnost SV, z které mám zaplatit daň z příjmu. Co můžu k tomu ještě vyžadovat, když je uvedena jen částka z podílu, a žádné vysvětlení k hospodářské činnosti?

    Vložil Pavlina, 30. Prosinec 2008 - 23:49

    O tom je však nutno vést právě to účetnictví.

    Vložil Anonymo (bez ověření), 31. Prosinec 2008 - 11:53

    Účetnictví musíte vést stejně. A pokud vám nějaký FÚ při kontrole řekl, že to není třeba, dejte nám prosím vědět, který FÚ to byl, a my se tam hned všichni přemístíme sídlo.

    Vložil Hanu (bez ověření), 30. Prosinec 2008 - 22:59

    Samozřejmě, že tento příjem je příjmem jednotlivých vlastníků rozdělený podle velikosti podílů, nikoliv příjmem SVJ.

    Vložil Petr II (bez ověření), 5. Listopad 2008 - 11:11

    Chci se zeptat zda má SVJ povinnost založení vlastního bankovního účtu, když účetnictví pro naše SVJ vede bytové družstvo a pohyb financí našeho SVJ vede pro naše SVJ asi analyticky odlišené na svém bankovním účtu.

    Děkuji za odpověď.

    Vložil Pavel, 5. Listopad 2008 - 12:31

    Neznám předpis, který by ukládal založení vlastního BÚ.

    Ale jeho nezaložení považuji za velmi nemoudré. Pokud by např. správce-bytové družstvo – zkrachoval, tak peníze na JEHO účtu jsou součástí konkursní podstaty a SVJ bude pouze v postavení konkursního věřitele.

    Z Vašem dotazu ale tuším možná větší problém (konkurs nepovažuji za pravděpodobný), jak je vůbec vedeno Vaše účetnictví? Doklady zní na SVJ, nebo také jen na družstvo?

    Hezký den!

    Pavel

    Vložil Petr II (bez ověření), 5. Listopad 2008 - 13:43

    Veškeré doklady (faktury,účetní výkazy …) jsou normálně vystavovány pod názvem našeho SVJ. Nejsem účetní, ale paní s SBD mě řekla, že pro nás účtuje jako o zálohách. Také Vykáz zisků a ztrát a Rozvaha na konci roku je vystavena na naše SVJ. Prostě vedou pro nás účetnictví samostatně, jen peníze v bance jsou na společném účtě. Jen to špatně? Díky Pavle za odpověď. Petr

    Vložil Anonymous, 3. Leden 2007 - 12:54

    A co říkáte na toto? S účinností od 1.1.2004 je SVJ povinno účtovat výhradně v soustavě podvojného účetnictví (možnost účtovat v jednoduchém účetnictví se zrušuje novelou zákona o účetnictví č. 437/2003 Sb., a je uveřejnena v části třetí, Čl. VI. Sbírky zákonů, částka 145 ze dne 16.12.2003).

    Vložil Anonymous, 3. Leden 2007 - 13:38

    Podle mého výkladu se jedná pouze o zrušení povinosti schválit hlasováním účtování v soustavě jednoduchého účetnictví. Viz také http://business.center.cz/…vani_svj.asp

    Vložil Anonymous, 31. Říjen 2006 - 23:47

    Souhlas. Jedná se o účetnictví pro neziskovky podle vyhl. 504/2002 Sb. a ČUS 401 až 414.

    Hezký den

    Vložil Anonymous, 29. Leden 2007 - 0:05

    Informovala jsem se na FÚ a tam mi bylo sděleno, že musíme účtovat v podvojném účetnictví. Můžeme si toto účetnictví vést sami jako společenství,nebo to musí za nás vést nějaká firma?

    Vložil Anonymous, 4. Únor 2008 - 10:23

    Podvojné účetnictví si můžete vést sami, pokud to zvládnete a máte mezi sebou znalce schopného účtovat v podvojce.

    Vložil admin, 29. Leden 2007 - 0:14

    Podle mého názoru (vycházející ze studia právních předpisů) může vést společenství účetnictví svépomocí (tedy např. prostřednictvím předsedy výboru). V tomto případě nemusí mít ani žádné osvědčení, živnostenský list apod.

    V případě, že by ovšem šlo o vedení účetnictví pro někoho jiného, je k tomu třeba živnostenské oprávnění, ke kterému je nutné nějaké vzdělání či praxe.

    Je to tedy podobné jako v případě podnikatelů – sám podnikatel si může vést účetnitví. Ale pokud by vedl účetnitví někomu jinému, již by se jednalo o živnost.

    Žádná povinnost účetních auditů apod. pro SVJ není stanovena.

    Vložil Anonymous, 29. Leden 2007 - 0:25

    A myslíte, že to v tomto případě musí vést účetnictví některý z členů výboru,nebo to může být jiný vlastník společenství? Máme povinnost se přihlásit na FÚ? Děkuji za opdověd

    Volby prohlížení komentářů

    Vyberte si, jak chcete zobrazovat komentáře a klikněte na "Uložit změny".