Vložil lake, 1. Květen 2011 - 9:15

Výklad zákonů přísluší v právním státě pouze nezávislým soudům, nikoliv ouřadu či některému ouředníkovi.

Úřad na ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) zastával od roku 2002 oficiální stanovisko, že SVJ nesmí zpřístupnit vlastníkům jednotek údaje o platbách jiných vlastníků jednotek, ani údaje o jejich náměrech vody a tepla, bez jejich výslovného souhlasu. Tímto výkladem by se prakticky znemožnila jakákoliv kontrola hospodaření v SVJ.

Soudy ovšem takový výklad zákona odmítly: umožnil by totiž dlužníkovi zatajovat své dluhy a špatnou platební morálku s poukazem na „osobní údaje“. Soudy (včetné ústavního) naopak zastávají dlouhodobě stanovisko, že právo na ochranu osobních údajů není nikterak nadřazeno ústavně zaručenému právu na informace.

V roce 2009 – aniž došlo mezitím k jakékoliv změně zákona – ÚOOÚ změnil názor pod tlakem soudních rozhodnutí. Dnes tedy ÚOOÚ tvrdí opak než v r. 2002: že že vlastník jednotky má právo na údaje o hospodaření v SVJ, včetně údajů týkajících se ostatních vlastníků jednotek, i bez jejich výslovného souhlasu. Viz například vyjádření ÚOOÚ ze dne 5.10.2010, zn. VER-6309/10–2/SEM http://www.portalsvj.cz/…9B%C4%8F.doc

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.