Vložil lake, 13. Duben 2011 - 7:59

Pane Vladane,

ve funkci předsedy výboru jste můj služebník. Já jako vlastník jednotky jsem Vás zvolil a vy se mi staráte o můj majetek. Asi jako se staral pan správce paní kněžně o její zámek (viz Božena Němcová, Babička).

Představte si, jak by se asi zatvářila paní kněžna Zaháňská, kdyby jí po příjezdu pan správce odmítl předložit účetní knihy se slovy: "Vy jste, paní kněžno, jen obyčejný vlastník; já nesouhlasím, abyste nahlížela do materiálů ..."

Jako vlastník jednotky mám plné právo vědět, jak hospodaříte s mými zálohami a jak se o můj majetek staráte. Proč to chci vědět a jak s informací naložím je pouze moje věc, nikoliv Vaše. Stanovy dávají výboru většinou právo rozhodovat za SVJ v určitých věcech, nikoliv však právo zatajovat či odmítat informace o tomto rozhodování.

Rovněž mám plné právo znát, zda jiný vlastník jednotky nemá náhodu dluh po lhůtě splatnosti.
(a) Jednak bych to za něj musel dříve či později zaplatit,
(b) Jednak mám zákonné právo žádat soud o zřízení zástavního práva k jednotce povinného vlastníka (§ 15 odst. 3 ZoVB); abych mohl toto své právo využít, musím VĚDĚT, kdo a kolik dluží.

Jestliže mi někdo odmítne vydat počet z činnosti, kterou za mé peníze pro mne vykonává (a vysvětluje to větou "Vždyť si všichni přece věříme"), jsem velmi ostražitý a tuším v tom nějakou čertovinu, manko nebo zpronevěru.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.