Vložil FrantaF, 24. Srpen 2011 - 8:33

Moje námitky, že odborník by měl být konkrétnější, jste ignoroval. Přidal jste další věty stejné úrovně. Vaše tvrzení, že konečný spotřebitel potřebuje jednoduché výpočty na úrovni trojčlenky, je pochybné. Konečný spotřebitel (jednotlivec) může zkontrolovat pouze shodnost některých čísel v jeho dokladu. Skutečnou kontrolu může provádět člověk, který má úplné podklady o celém domě (nemusí být odborník ale musí umět počítat). Vaše úvahy o přesnosti výpočtů nemají smysl. Neslyšel jsem volání po přesnosti výpočtu, je žádána spolehlivost a objektivnost vstupů. Měření není dokonalé, ale při stanovených omezeních hodnot určujících podíl jednotlivých bytů snad dostatečné. Výpočet sám může být pouze správný nebo chybný. Pokud se v domě nenajde člověk, který umí víc než trojčlenku, je možno využít opravdových odborníků.

Nejsem odborník „v teple“ a nemohu proto radit, mohu se pouze zamýšlet a poskytnout náměty k úvaze. Psal jsem o dvou asi hlavních důvodech extrémně velkých rozdílů ve spotřebě. Jedním z nich je větrání, při špatně dimenzovaných topných tělesech po provedeném zateplení, dalším chybně nastavená domovní regulace, která znemožní příznivý vliv na snížení spotřeby, a může naopak spotřebu zvýšit. Vaše poznámka, že někdo má u zdi skříň a jiný jen holou zeď, mě u odborníka dosti překvapuje. Pokud si někdo stěny vytapetuje tepelně izolačními tapetami, nebudete mu snad snižovat redukci. Na rozdíl od Vás jsem naopak přesvědčen, že korekce stanovené na základě úniků přes vnější stěny, jsou objektivnější. Statistika by měla sloužit spíše k ověřování objektivnosti jiného způsobu řešení. Uvedu konkrétní příklad, vlastní kontroly dělení nákladů pro nás.

V našem domě s 96 byty se velké rozdíly zatím vyskytovaly pouze ojediněle. Rozdělení nákladů provádí profesionální firma, která využívá statistické údaje jednotlivých skupin bytů podle polohy v budově. Já sám, pouze pro ověření, jsem se pokusil o vlastní řešení rozdělení na základě úniků přes vnější stěny bytů (obálky). Pokud mám informace o síle a složení stěn, střechy, stropu a vlastnosti oken a příslušné rozměry, není problém velikost úniků spočítat. Také jsem zaznamenával hodnoty odečtů a výsledných dílků jednotlivých bytů od roku 1998. Mohl jsem proto udělat dodatečné porovnání výsledků firmy vůči mému výpočtu nejen průběžně, ale také následně za libovolné období.

Původním důvodem sledování byl výskyt větších chyb ve výpočtech firmy po zavedení měření. Běžně byly významné rozdíly mezi oběma výpočty pouze u rohových bytů, kde statistické hodnoty selhávaly. Později se vyskytovaly také při eliminaci překročení limitů průměru na jednotku plochy. Eliminace činila firmě zpočátku potíže. Naštěstí bylo překročení spíše výjimečné. Hodnoty mých redukcí podle úniků byly stále stejné, s výjimkou období po inovacích. Redukce firmy byly poznamenány vlivem chování bydlících a byly rozkolísané. Za delší období několika let byl průměr výše redukcí firmy značně blízký redukcím, stanoveným podle úniků přes vnější stěny. U jednotlivých bytů byly odchylky značně větší.

Redukce úniků jsem stanovil samostatně pro každý odlišný byt, a byly jistě přesnější, než redukce firmy. Blízkost hodnot průměrů redukcí za skupiny ve stejném dělení (podle polohy bytu) jaké používala firma, potvrzovala, že byly redukce stanovené podle úniků objektivnější jak obecně, tak hlavně s ohledem na jednotlivé byty.

Diskuze, která by měla postihnout a objasnit tuto zajímavou tématiku, by musela být obsáhlá a konkrétnější. Většina námitek proti způsobům měření a výpočtů je zaměřena na malicherné a nevýznamné okolnosti, jak z hlediska vlivu na spotřebu, tak z hlediska četnosti výskytu. Kolem nich se pak točí rozsáhlá polemika, která prvotní účel příspěvku znehodnotí. Často to skončí až demagogií. Smutné je, že se na tom podílí i ti, kteří by mohli naopak dělat osvětu.

FrantaF

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.