Vložil FrantaF, 23. Březen 2011 - 20:02

Pane Helcle. Váš příspěvek se zabývá velmi zajímavým tématem současné doby. Jak píšete, máte spoustu údajů o velkém počtu domů. Mohl jste tedy udělat rozbory a na jejich základě navrhnout konkrétní návrhy případně náznaky způsobu řešení, kritizovaných nedostatků. Bohužel jste i za těchto ideálních podmínek dospěl pouze k tomu, že všechny teorie založené na prostupech jsou scestné a že mnohá družstva po vaší osvětě (asi) ruší dodržování limitů odchylek od průměru. Vašemu příspěvku se nedá rozumět. Píšete o „našich“ způsobech, ale žádné jste neuvedl. Proč neprozradíte, jak dosahujete toho, že se vaše rozdíly od sebe neliší v násobcích přesto, že je technicky možné několikanásobných rozdílů dosahovat.

Jistě máte pravdu v tom, že větráním můžeme vyplýtvat několikanásobek užitečné spotřeby. Odborníci by měli vysvětlit, proč k tomu nyní dochází, když to dříve nebylo. Jako laik se domnívám, že je to způsobeno tím, že výkony radiátorů většinou zůstávají stejné, zatímco úniky prostupem se po zateplení snížily mnohdy o více než 60%. Původně se ztráty větráním uvažovali kolem 30%, ale po zateplení mohou být dokonce větší, než ztráty prostupem. Pokud bude topný výkon snížen tak, aby přibližně kopíroval velikost požadovaného množství tepla, pak topení nedodá dostatečný výkon a pokles teploty v bytě přinutí uživatele, větrání přiškrtit. Pokud ho nedonutí, stejně i tak zajistí při menším výkonu menší ztráty. Jak víme, tuto úlohu má plnit ekvitermní regulace topení. Odborníci by měli poradit, zda vůbec může taková regulace splnit svou úlohu s původními předimenzovanými topnými tělesy.

Chybně nastavená regulace budovy na domovní stanici je dalším důvodem nevědomého plýtvání. Uživatelé mají zkušenost, že ventily na topení udrží téměř stabilní teplotu. Po zateplení se při nadměrném výkonu stává, že i při řádném (tedy krátkém) větrání se krátkodobým snížením teploty těleso zapne a natolik ohřeje, že pak během 60 až 90 minut značně zvýší teplotu v bytě. V takovém případě již neplatí, že je zbytečné manipulovat s ventilem, ale naopak by se měl před větráním uzavřít a později opět otevřít. Jsou to ovšem průvodní znaky špatného nastavení topné soustavy a její regulace.

Osobně bych se také přimlouval za zvýšení hodnot limitů po zateplení domu. Otázkou je, zda stejně na obě strany. Jestliže pan Helcle přesvědčil své zákazníky, aby ignorovali limity, jen tím, co uvedl v příspěvku, pak mě to překvapuje. Vysvětlení by mělo být zřetelnější a hlavně podložené argumenty. Bezpochyby je přínosem příspěvku pana Helcle potvrzení důležité slabiny metody propagované v úvodním článku, která odstraní vysoké náměry tím, že nezaznamená ztráty vyvolané nadměrným větráním. V článku skloňovaná hypotetická teplota odvozovaná z výše náměrů byla zřejmě zdůvodněním pro zavedení a nastavení těchto limitů. FrantaF

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.