Vložil FrantaF, 13. Listopad 2010 - 20:37

Paní Šárko. Uvedla jste další údaje o Vašem domě, takže si dovolím další poznámku jako reakci na větu „Potřebný tepelný příkon pak pokryje přítomnost lidí (každý z nás je v podstatě temperující radiátor) a běžné používání domácnosti“.

Na průměrný byt Vašeho domu vychází za topné období spotřeba 3451 kWh. Dá se snadno spočítat, že při produkci tepla jedné bydlící osoby 230 W (808+15016) za 24 hodin, pokryje uvedenou spotřebu za topné období (asi 212 dnů) 6 osob trvale přítomných v bytě. Navýšíme-li počet osob v bytě o těchto 6 osob, pokryjeme spotřebu tepla mimo kritické měsíce, ve který stoupá spotřeba tepla proti průměru až o 40%. Samozřejmě je to jen hra s čísly, protože výkony osob jsou nereálné (zvláště předaný výkon spícího člověka, izolovaného přikrývkou), stejně jako trvalá přítomnost osob v bytě.

Připomínám, že uvedený výkon šesti osob je srovnatelný se jmenovitým výkonem pěti článků litinového radiátoru. Spotřebu elektřiny při běžném používání domácnosti po dobu topného období odhaduji na méně než 600 kWh, tedy méně než výkon jedné osoby za totéž období. Nějaké další zvláštní zdroje v některém bytě nemá cenu zmiňovat. Důležité je také poznamenat, že uvedený dům je kvalitně zateplený a hodnoty neplatí pro nezateplené a neúplně zateplené domy.

Všiml jsem si, že v příspěvku: „spotřeba na vytápění – 5; Vložil Šárka (bez ověření), 10. Říjen 2010 – 22:45“ uvádíte za rok 2009 měrnou spotřebu – 0,21 GJ/m2, což je pokud se nemýlím 58,33 kWh/m2. Nyní jste uvedla 35,6 kWh/m2/rok což je 0,13 GJ/m2, rok jste neuvedla. Protože v obou případech uvádíte stejné náklady na byt 6.959,– Kč, domnívám se je to tentýž rok a tatáž Šárka.

FrantaF

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.