Vložil Šárka (bez ověření), 10. Listopad 2010 - 19:31

Pane Franto, nemyslím, že by mé informace mohly někoho oklamat.

Uvedla jsem jasně, že v mém bytě je teplota vyšší než v bytech sousedních, přestože pouštím radiátory jen minimálně. Přesto se tady objevilo několik reakcí, včetně té Vaší, které v rozporu se základními fyzikálními zákony tvrdí, že teplejší byt odebírá teplo z bytu studenějšího. To je samozřejmě nesmysl.

Dále jsem uvedla vysvětlení, proč může k takové situaci dojít. A to:

  1. Náš dům je zateplen, ale ne všechny byty mají vyměněná okna. Tepelné ztráty jsou tedy v jednotlivých bytech různé, přestože byty mají srovnatelnou polohu v domě.
  2. K dosažené teplotě v bytě přispívají kromě vytápění z centrálního zdroje také jiné tepelné zisky a další faktory. A také zde to záleží na způsobu užívání bytu.

K vašim námitkám:

  1. Jeden článek litinového radiátoru má výkon závislý na jeho aktuální teplotě. Přirovnávala jsem člověka k TEMPERUJÍCÍMU radiátoru, tedy o teplotě 30–40°C. Teplota lidského těla na povrchu je v průměru 33°C. Ale jeden článek radiátoru, který má tak velkou plochu, jako je plocha lidského těla, jsem tedy opravdu ještě neviděla.
  2. Tvrdíte, že spící osoba „netopí“. Není to pravda, i spící osoba si musí udržovat svou obvyklou tělesnou teplotu. Kdyby přes noc vystydla, tak je z ní ráno mrtvola.
  3. Můj byt samozřejmě má vnější stěnu a okna, a to na severu a na jihu, kde mám před obývákem a kuchyní prosklenou lodžii (tedy další faktor přispívající k tepelným ziskům mimo centrální vytápění a zvýhodňující některé byty oproti jiným – toto zvýhodnění a tato investice pochopitelně závisí na svobodném rozhodnutí každého vlastníka). Mimochodem, rozdíl mezi středovými a okrajovými byty je snad v diskuzi o rozúčtování nákladů na vytápění jasný. A jestli můžu poradit, tak úniky tepla okny můžete velmi výrazně omezit tak, že si po setmění zatáhnete závěsy.
  4. Jaká byla venkovní teplota, když jsem měřila teplotu v netopícím bytě, nevím. Měřila jsem ji v době, kdy si uživatel sousedního bytu stěžoval, že jeho syn má v pokoji, který s tímto bytem sousedí, zimu, a tvrdil, že je to určitě tím, že sousední byt je prázdný a netopí. Protože od tohoto bytu máme klíče, tak jsme to vyřešili na místě. Naměřili jsme 19°C (bylo to v zimě a večer, ale kolik bylo venku, to opravdu nevím). Při kontrole radiátorů v bytě stěžujícího si uživatele jsem však zjistila, že topí pouze v dětském pokoji, ale vůbec netopí vedle v ložnici (prý to nepotřebují, že je tam teplo dost). Takže tento člověk v souladu s názory, které se zde občas objevují, tvrdil, že ho soused okrádá přes zeď o teplo, ale vůbec si nepřipustil, že by se o to teplo mohl třeba „okrádat“ sám, když ve svých dvou vlastních sousedících místnostech vytápí pouze jednu.
  5. Měrnou spotřebu jsem neuvedla, protože jste se na ni neptal. Ale je to 35,6 kWh/m2/rok. A je to skutečná spotřeba, nikoli jen výpočet z auditu.

Závěrem bych chtěla připomenout, že kromě domů napojených na centrální vytápění existují také domy, kde má každý byt svůj vlastní tepelný zdroj (např. plynový kotel). V takovýchto domech si každý uživatel platí za vytápění přesně to, co spotřebuje, bez jakýchkoli koeficientů a limitů.

Šárka

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.