Vložil Šárka (bez ověření), 8. Listopad 2010 - 10:59

Pane Franto, myslím, že se mýlíte. Aby můj byt mohl být vytápěn ze sousedních bytů, musela by teplota v sousedních bytech být vyšší než teplota v mém bytě (tj. vyšší než min. 23°C). Teplejší těleso studenějším tělesem opravdu neohřejete (můžete jen zpomalit jeho ochlazování, v tom s vámi pochopitelně souhlasím).

Pokud bych si nechávala otevřené radiátory nastavené např. na 23°C, tak by se termoregulační ventily zapnuly při každém větrání (topit pánubohu do oken považuji za celkem zbytečné). Zapínám je tedy jen v případě, že teplota v bytě klesne na cca 22°C (projektovaná teplota je u nás 21°C).

Podívejte se na koncepci nízkoenergetických a pasivních domů; zde také pokryje většinu spotřeby tepla důkladné zateplení a vhodný způsob větrání. Potřebný tepelný příkon pak pokryje přítomnost lidí (každý z nás je v podstatě temperující radiátor) a běžné používání domácnosti. V bytových domech pak pochopitelně hrají velkou roli i stoupačky procházející bytem.

Můj byt má pochopitelně výhodu v tom, že je středový a není tedy ochlazován z vnějšku (ale ani vytápěn; podle průzkumů, které v našem domě provádíme, vytápí většina bytů na průměrně 22°C).

Uvedla jsem, že limit +/-40% považuji za zbytečný, pokud jsou správně nastaveny koeficienty polohy chránící silně exponované byty. Ty je třeba nastavit v každém domě individuálně a také každý rok kontroluji, zda se tyto byty významně neliší od středových (v případě potřeby koeficienty upravuji).

Další důležitý aspekt je ten, že 40–50% nákladů na vytápění se rozúčtuje podle podlahové plochy bytu, tedy bez ohledu na to, na kolik stupňů byt vytápíte. Toto rozdělení podle mého názoru dostatečně vyjadřuje nutnost, aby se každý podílel určitou základní složkou na nákladech na vytápění. Omezovat spotřební složku stanovenými limity je diskutabilní, ale chápu nutnost chránit exponované byty v domech s nesprávně nastavenými koeficienty. Snahy zrušit účtování nákladů podle spotřeby pak považuji za zcela zcestné. Vedlo by to pouze k obecnému nárůstu spotřeby tepla a tedy zbytečnému plýtvání.

Šárka

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.