Vložil lake, 28. Květen 2011 - 8:24

Paní Kramářová,

tázala jste se, jak se máte zachovat, jestliže v přehledu poukázaných částek máte (zcela správně) uvedenu celkovou částku, kterou jste skutečně na účet SVJ poukázala. Přehled tedy věrně zachycuje skutečný stav a netřeba dělat nic.

Ovšem Váš účet záloh se nenaplňuje pouze z Vámi poukázaných částek. Kromě nich se zde mají objevit i ty platby, které na Váš podúčet záloh provedlo samo SVJ na základě Vašeho pokynu.

Pokud snad konečný stav Vašich záloh není ve vyúčtování uveden správně (což z textu Vašeho prvního příspěvku nijak neplynulo) a z tohoto důvodu máte ve vyúčtování chybně vykázán nedoplatek, pak je to samozřejmě na okamžitou reklamaci, neboť vyúčtování je vadné. Nehraďte žádný doplatek a trvejte na předložení bezchybného vyúčtování.

Ve Vašem případě nárok na úrok z prodlení Vám vznikl ze zákona. Předpokládám, že jste jej správně vyčíslila a prokazatelně uplatnila. SVJ mělo na Vaši výzvu k uhrazení tuto částku zavést do účetnictví jako závazek vůči Vám, jak už jsem napsal. Částku pak mělo podle Vašeho písemného pokynu (namísto proplacení) započíst na Váš závazek vůči společenství, vzniklý z Vaší povinnosti hradit zálohy, neboť se setkaly dvě pohledávky způsobilé k započtení. To jsou účetně dva kroky. Přesný způsob vyřešení účetního případu vzájemným započtením pohledávek Vám snad zde popíší odborníci na účetnictví. Pokud osoba, která pro SVJ vede účetnictví neví, jak na to, je to problém SVJ, nikoliv Váš. Nedlužíte nic.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.