Vložil Kramářová (bez ověření), 27. Květen 2011 - 21:45

Ráda bych se vrátila k diskuzi z loňského podzimu. Zachovala jsem se podle doporučení pana lake a vyčkala, až mi výbor vrátí přeplatek na účet. Následně jsem vypočítala úrok z prodlení a další měsíční předepsanou zálohu na služby jsem zaplatila sníženou právě o vypočtený úrok z prodlení. Zároveň jsem výbor písemně informovala, proč je měsíční platba snížena a uvedla i výpočet úroku z prodlení.

Před cca týdnem jsme ale dostali vyúčtování za loňský rok a kupodivu už nemám za loňský rok přeplatek, ale nedoplatek. Po detailním prozkoumání jsem zjistila, že výrazně narostla kolonka „náklady na SVJ“, a to asi o 400%, ale také například i náklady na ochranku domu (cca o 30%), a několik dalších položek. Beze změn naopak zůstala kolonka „odměna výboru“, a to i přesto, že jeden z členů výboru během loňského roku svou bytovou jednotku prodal a odstěhoval se. Počet členů výboru tak někdy loni v létě klesl z osmi na sedm. Předpokládala jsem, že částka na odměny výboru bude nižší, neboť máme stanoveno, že každý člen dostává měsíční odměnu 2000,– Kč. Zarazilo mě také, že bych podle výboru měla vrátit úrok z prodlení, který jsem si loni (věřím, že poprávu) strhla z následující měsíční platby, jak doporučoval pan lake. Nyní tedy k dotazům:

  1. Je možné, aby se na některé položky spotřebovalo procentuálně o tolik více než před rokem, když minulé shromáždění vlastníků nebylo kvůli nízké účasti usnášeníschopné a tudíž SVJ žádné navyšování plateb neschválilo?
  2. Jestliže během roku klesne počet členů výboru, neměla by být nižší i částka, která se spotřebovala na odměny členům výboru?
  3. Jak se zachovat, když se ve vyúčtování dočtu, že jsem na účet SVJ loni poukázala v úhrnu méně peněz, než je pro mou bytovou jednotku předepsáno? Já jsem platila zálohy přesně v takové výši, jak mám předepsáno, nižší částka, kterou v tom vyúčtování výbor operuje, je zapříčiněna právě tím, že jsem si strhla ten úrok z prodlení. Teď to tedy vypadá, že budu muset ten úrok z prodlení vrátit, jestliže výbor považuje moje loňské platby v úhrnu za neúplné (neboť byla jedna měsíční platba snížena o zmíněný úrok z prodlení). Lze tuto situaci nějak řešit? Děkuji, Kramářová

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.