Vložil lake, 7. Prosinec 2010 - 7:06

Jaroslav Jaroslav napsal: "... úroky z prodlení dostnete z výboru pouze soudní cestou – a soud musí konstatovat, že pochybili, že jsou zodpovědní a že mají zaplatit. To samé ale platí i o úrocích z nedoplatků."

Jaroslav Jaroslav se dvakrát mýlí.
Úrok z prodlení je zákonným příslušenstvím pohledávky. Není třeba soudního rozhodnutí. Viz § 121 odst. 3 a § 517 odst. 2 Občanského zákoníku. Nevymáhá se vůči výboru, nýbrž vůči tomu, kdo se ocitl v prodlení. Vlastník jednotky může tuto pohledávku prostě započíst proti své platební povinnosti týkající se záloh na správu nebo na služby. Viz § 580 ObčZ:
"Mají-li věřitel a dlužník vzájemné pohledávky, jejichž plnění je stejného druhu, zaniknou započtením, pokud se vzájemně kryjí, jestliže některý z účastníků učiní vůči druhému projev směřující k započtení. Zánik nastane okamžikem, kdy se setkaly pohledávky způsobilé k započtení."

Pane Jaroslave Jaroslave, pokud se v problematice nevyznáte, nepište raději nic. Přiděláváte zbytečně práci těm, kdo to pak musejí uvádět na pravou míru. Děkuji.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.