Vložil PeDuPles (bez ověření), 18. Říjen 2010 - 7:57

Osobně se domnívám, že používání pojmu „Fond oprav“ v SVJ má mírně historický původ a poměrně jednoduché vysvětlení:

Ještě před 20 lety většina z nás bydlela buď ve státním a platila nájemné, které nevratně mizelo do státní nebo městské kasy, nebo v družstevním, kde se sice také platilo nájemné, ale to bylo směrováno do Fondu oprav, tedy někam, kde to zůstávalo k použití družstevníkům pro opravy a údržbu domu do budoucna.

Když se pak začaly prodávat první byty a po 1.7.2000 začala hromadně vznikat SVJ, došlo podle mého názoru k tomu, že tehdy vyjukané orgány SVJ chtěly pro vlastníky jednoznačně odlišit ono nenávratně mizející nájemné a použily proto jediný dostupný termín – Fond oprav – jako něco, co se tvoří a v SVJ zůstává.

Mezitím se tento termín prostě vžil a kdo není právník nebo účetní, nemá s ním problém. Což ovšem neznamená, že jeho používání podporuji. Ne. Osobně vždycky na začátku schůze, pokud se záloh týká, jasně deklaruju, že se budeme bavit o dlouhodobých zálohách na správu, opravy a údržbu, které budeme pro zjednodušení nadále nazývat Fondem oprav.

Ve stejném smyslu formuluji i zápisy, tedy příspěvek do DZSOÚ (tzv. „Fond oprav“) byl odsouhlasen ve výši xx,– Kč/m2. A podobně. Což je zase zpětně nutné proto, aby zápis byl z hlediska zákona v pořádku, ale aby vlastníci věděli, o čem je řeč. Život je holt otázka priorit a kompromisů…

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.