Vložil Jiří Stuchlík (bez ověření), 22. Leden 2022 - 9:10

Vážení diskutující k problematice rozúčtování nákladů na provoz výtahu Rozhodovací právo většiny ve společenstvích vlastníků jednotek je zřejmě ve většině společenstvích zneužito vlastníky jednotek ve vyšších patrech k snížení jejich nákladů na dopravu k vlastnímu bytu a to na úkor vlastníků jednotek v přízemí či v prvních patrech. A PROTI TOMU JE TŘEBA SE BRÁNIT A USILOVAT O ZMĚNU, KTEROU MŮŽE (ale trvale nechce) PROVÉST – MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ Tam můžete vznést proti současnému a trvalému stavu námitky (a mám s tím zkušenost) budou zařazeny mezi „podněty“. Z mé strany tam jsou podněty před asi již 15ti lety a další z posledních let, poslední ujištění o zařazení námitek mezi podněty mám opět písemně z minulého roku – 2021. Teď abychom si vysvětlili situaci na příkladech:

  1. Automat na kávu má několik vlastníků a každý si chodí podle toho jak má chuť pro šálek kávy, zmáčkne knoflík, a buďto vhodí peníze nebo zaplatí kartou z účtu, ale může se spotřeba načíst na jeho účet a úhrada je provedena jednou za měsíc atp. A je zde úplně jedno, jestli jde o spoluvlastníka nebo kolemjdoucího. Údržba automatu, káva, šálky, voda, energie je v ceně.
  2. Dopravní prostředek opět vlastní několik vlastníků a už se můžeme omezit jen na výtahy. Přijde kdokoliv, spoluvlastník nebo návštěvník, zmáčkne knoflík, a pokud není výtah právě v jeho podlaží, pak uvede výtah do pohybu na nějakou dobu (opotřebení) a spotřebuje k tomu elektrickou energii, pak nastoupí a stane se totéž. Toto je již v dnešní době počítačů a elektroniky načíst uživatelům. Možná radši doplním, že návštěvník v těchto případech jede na účet navštíveného. A tím máme s maximální přesností provedeno vyúčtování jednak pro rozpočet všech položek na údržbu a spotřebu energie.

V současné době je tento systém možný a realizovatelný pokud by si vlastníci vyčítali nějaká svezení navíc z nejrůznějších důvodů a to u sousedů ve stejném podlaží. Pokud se však smíříme s tím, že četnost použití výtahu osob z jednotlivých podlaží se průměruje na nějaký počet za nějakou dobu, pak zde zůstává hlavní rozdíl v tom o kolik podlaží je výtah těmito osobami používán. Ke vší smůle pro většinu vlastníků z vyšších pater je účast na financování provozu výtahu majiteli z přízemí NULOVÁ, neboť chodí od hlavního vchodu ke dveřím své bytové jednotky po stejném podlaží – v domě nemají žádný jiný prostor ve vlastnictví a rok od roku můžou bez výčitek potvrdit čestným prohlášením, že do výtahu nevstoupili. Tak tím jsme si vysvětlili podstatu věci a poukázali na dva diametrálně rozdílné přístupy k problému rozúčtování nákladů na provoz výtahů a to v bytových družstvech (náklady na provoz výtahu se účtují nájemcům od druhého nadzemního podlaží výše) a ve společenstvích vlastníků jednotek (platí všichni bez ohledu na polohu BJ v domě). Vše souvisí se zákony a metodickými pokyny Ministerstva pro místní rozvoj. Menšino v nevýhodě rozmnožte „podněty“ potřebné ke změně. A pokud by někdo z těch vyšších pater chtěl znova vyrukovat s námitkou, že snad jen to nejvyšší podlaží je chráněno střechou a ta údržba se netýká všech, tak to je právě příměr, jak odvést pozornost od výtahů jinam a zneužít k vlastnímu prospěchu vlastníky jednotek v nejnižších podlažích. Můžete mi někdo z vás odpovědět, jak vlastník BJ v nejvyšším podlaží opotřebovává střechu? Tento vlastník přijde domů, nad sebou má střechu, která se pobytem v jeho BJ opotřebovává? OPRAVY STŘECH A FASÁD DOMŮ JSOU NUTNÉ Z DŮVODU STÁRNUTÍ POUŽITÝCH MATERIÁLŮ A POŠKOZENÍ POVĚTRNOSTNÍMI VLIVY Zřejmě jsou i společenství, kde se spolumajitelé dohodli na přiměřenějším ohleduplnějším způsobu rozúčtování, ale to není případ společenství, jehož jsem již asi 20 let členem. K tomu jsem vyvolal dvě soudní jednání a schyluje se k třetímu s volnou účastí zájemců, termín ještě nebyl oznámen. Pro mě je v uvedeném případě rozhodování většiny osobní urážkou stejně tak jako kdyby například většina spotřebitelů brambor chtěla cenu brambor průměrovat na osoby a požadovat finanční účast na někom, kdo nesnědl brambor ani jeden. Jiří Stuchlík – mejl pro případný kontakt svj.vy­tahy@centrum.cz

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.