Vložil lake, 15. Říjen 2010 - 10:39

Paní Radano,

• Co je dům a pozemek jistě víte. Jsou to nemovitosti zapsané v katastru. Nemovitosti jsou věci neživé, nemají vůli, nemohou činit právní úkony, jsou ovládány svým vlastníkem, který o nich rozhoduje.

• Co je společenství vlastníků jednotek také víte. Je to právnická osoba zapsaná v rejstříku SVJ. Právnická osoba má svou vlastní vůli a přijímá vlastní rozhodnutí. Činí právní úkony (jedná svým statutárním orgánem). Je účastníkem právních vztahů (smlouvy). Může vlastnit majetek.

Rozlišit od sebe tyto dva pojmy tedy není nijak těžké, a to ani pro laika. Spíše se divím, že Vám to činí potíže.
-----------------------------------------------------------------------------
Správa domu a pozemku znamená, že někdo (původní družstvo nebo SVJ) tyto nemovitosti spravuje, tedy rozhoduje o údržbě, opravách, modernizacích, rekonstrukcích společných částí domu, provozuje společná technická zařízení domu (výtah, kotelna, vodárna), zajišťuje služby vlastníkům jednotek tím, že svým jménem odebírá vodu, teplo a poskytuje je konečným spotřebitelům v domě, rozhoduje o běžném nakládání se společnými prostory domu (pronájem), rozhoduje na shromážděních o desítkách záležitostí týkajících se domu a pozemku.

Správu SVJ si každé společenství zajišťuje samo a to svým statutárním orgánem. Vy jste ale psala o správě SVJ vykonávané na základě mandátní smlouvy. To znamená, že nějaká osoba mimo SVJ bude vykonávat činnosti týkající se chodu SVJ - právnické osoby, které by jinak vykonávalo samo SVJ. Tedy např. zastupuje SVJ navenek na základě plné moci, nebo pro SVJ vede účetnictví, zabezpečuje styk se státní správou, vyřizuje srážení a evidenci zdravotní a sociální daně, daně z odměn za výkon funkce a daně ze závislé činnosti, jedná případně s Finančním úřadem, s bankou, s dodavateli, předjednává smlouvy které SVJ má uzavřít, jménem SVJ vymáhá nedoplatky v případech stanovených zákonem, atd, atd, atd.
----------------------------------------------------------------------------
Pokud to bylo příliš složité, omlouvám se. Dám příklad.
V obci je Tělovýchovná jednota, která vlastní fotbalové hřiště a dostala se do finanční tísně. Zkuste najít rozdíl mezi těmito pojmy:
- správce hřiště
- konkursní správce TJ Kotěhůlky

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.