Vložil PeDuPles (bez ověření), 14. Říjen 2010 - 9:34

Hele, asi jsem přišla na to, jak vylepšit státní rozpočet o několik miliard až desítek miliard, dostanu za to nějakou odměnu?

Jestli totiž je předseda SVJ veřejným funkcionářem podle § 2 odstavec 2 písmeno c) Zákona o střetu zájmů člen statutárního orgánu, člen řídícího, dozorčího nebo kontrolního orgánu právnické osoby vzniklé ze zákona, pak nám v registru každý rok chybí asi 40.000 krát počet členů orgánů Oznámení o činnostech, o majetku a příjmech, darech a závazcích. Pokuta je 30.000 Kč, určitě to můžou napálit několik let dozadu… Kdo z vás ho podává? :-)

Jinak na předsedu by se stejně vztahovalo pouze to, že Dojde-li ke střetu veřejného zájmu se zájmem osobním, nesmí veřejný funkcionář upřednostňovat svůj osobní zájem před zájmy, které je jako veřejný funkcionář povinen prosazovat a hájit. Nemyslím si ale, že by tady byly nějaké rozdíly mezi předsedou a předsedou-správcem. Zákaz podnikání se na osoby z odstavce 2 nevztahuje.

Takže, já bych se kombinace předseda + správce v daném konkrétním případě popsaného solidního člověka nijak zvláště neobávala. Soustředila bych se na přesnost formulace mandátní smlouvy, vymezení kompetencí mezi výborem a správcem a také na kontrolní mechanismy. Koneckonců jste ve výboru kromě předsedy ještě další dva, dále je možno zvolit kontrolní komisi nebo revizora.

Osobně si myslím, že pokud výbor není povinen sám správu vykonávat, ale pouze zajistit, aby probíhala, jak jsem se pokusila dokázat níže, zvolení správce je jediná cesta. A rozhodně považuju za lepší, aby správu vykonával na ŽL předseda, který dům zná a bezchybný chod je i v jeho zájmu, než z nějakého falešného strachu zvolit třeba vyhlášenou neosobní firmu, pro kterou budete jen číslo ve statistice.

Z vlastní zkušenosti také vím, že sehnat do výboru tři lidi může být v některých SVJ docela oříšek; shánět čtvrtého a toho nejlepšího vyloučit jenom proto, aby mohl provádět správu, mi přijde jako plýtvání. Pokud budeme paranoidní, tak předseda má v podstatě stejné možnosti zneužití funkce jako správce, ne-li lepší. A jestli se trestného činu dopustí, zavřou ho tak jako tak. Tak co tu řešíme.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.