Vložil P_V (bez ověření), 14. Listopad 2010 - 2:40

Vzniká tu poněkud mimomísní debata :-) . Opice je ze zákona zvíře: 246/1992 Sb, § 3/a. Ale co když to je také fyzická osoba? Občanský zákoník fyzickou osobu nedefinuje, jen uvádí některé její vlastnosti. Že to nemůže být zvíře, tam psáno není. OZ jen zmiňuje že FO může být pro duševní nedostatečnost zbavena způsobilosti k právním úkonům a to je nepochybně případ zvířete, pokud by je někdo za fyzickou osobu považoval.
A co obecnější předpisy? Ústava deklaruje úctu k právům a svobodám člověků a občanů, ale už nedeklaruje že k jiným jedincům se úcta nechová. Listina základních lidských práv jde ještě dál, a v sekci nadepsané "Základní lidská práva a svobody" se důsledně používají jen zájmena jako Každý, Nikdo apod. Nevím zda pouhý nadpis je také právně závazný předpis, ovlivňující význam odstavců. Nelidským bytostem se jen explicitně nemusí chránit život před narozením a není zakázáno poškozovat jejich zdraví výkonem vlastnictví. Ani z toho mi nevyplývá že zvíře nepodléhá běžným zákonům a nemůže být fyzická osoba.
Právníci prý pokládají zvíře za věc nějakým zvykovým způsobem a tím pádem je asi ani nenapadne debatovat nad tím, že to ze zákona nevyplývá. Co teprve až tu přistanou mimozemšťani a dozvědí se, že sice přistáli v právním státě, ale aniž by to ze zákona vyplývalo, tak jsou věcmi :-)

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.