Vložil PeDuPles (bez ověření), 1. Říjen 2010 - 10:35

Nesnažila jsem se zaměňovat rejstříky; použila jsem uvedenou paralelu jako ukázku toho, že v obou případech je časová prodleva mezi vznikem funkce respektive datem právních účinků vkladu a datem zápisu, tedy že v obou případech existuje časové období, kdy (lidově řečeno) nový vlastník nebo nový orgán nemá v roce oficiální papír.

Jak už jsem psala, v bance jsem dělala, a pokud bych pro jakoukoli transakci přijala jako podklad cokoli jiného než předepsaný výpis z rejstříku nebo výpis z katastru, letěla bych na hodinu.

Což ovšem nikterak nesouvisí s tím, že nově zvolený výbor má opravdu práva a povinnosti datem zvolení, stejně jako pro datum vzniku povinností vlastníka bytu (například pro úhradu záloh na správu) používáme datum právních účinků vkladu.

Čímž přiznávám, že mě Vaše věta „Zápis do katastru nemovitostí má (nyní) konstitutivní účinky, právní skutečnost zápisem vzniká (konstituuje se)“ poněkud mate. Vzbuzuje totiž dojem, že až do data zápisu by měl příspěvky na správu hradit původní vlastník. Tak jak to je?

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.