Vložil lake, 20. Září 2010 - 16:53

Pane LidskyZdroj,

Vyjdu z předpokladu, že jste platil zálohy v dobré víře a domníval jste se, že jejich výše je v souladu se zákonem. Nikdy Vám nebylo srozumitelně sděleno, že Vaše platba neodpovídá Vašemu spoluvlastnickému podílu. Nikdy jste nebyl požádán o přistoupení k dohodě o jiném způsobu přispívání. Teprve nyní se dozvídáte, že věc se má jinak a že platby jsou shodnou částkou pro každou jednotku bez existence dohody vyžadované v § 15 odst. 1 ZoVB.

Je-li tomu tak, byl jste statutárním orgánem SVJ uveden v omyl ohledně výše Vašeho příspěvku.
Nyní požádejte o vrácení neoprávněně zaplacených částek, a to za tři roky zpětně (promlčecí lhůta podle ObčZ). Dále máte nárok na příslušenství Vaší pohledávky (což je úrok z prodlení za tři roky + dále do doby než bude přeplatek vrácen).

Nešel bych cestou svolání shromáždění, neboť shromáždění není oprávněno jakkoliv rozhodovat o Vašem nároku - ten plyne ze zákona. Ztratil byste čas. Jednejte výhradně za sebe, obracejte se na společenství (písemná výzva s doručenkou adresovaná SVJ k rukám předsedy), požadujte pouze své vlastní peníze. Zda ostatní souhlasí či nesouhlasí s placením paušálně na jednotku je Vám zcela jedno - to je jejich problém, každý nechť si střeží svá práva.

Při jednání se členy výboru bych doporučil určitou vstřícnost, například v tomto smyslu:
Bude-li Vám neoprávněně vybraný přeplatek vrácen do jednoho měsíce v plné výši, upustíte od vymáhání úroku z prodlení.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.