Vložil lake, 5. Září 2010 - 18:57

Heleno,

• Výše nájemného se stanoví dohodou mezi pronajímatelem a nájemcem.

• Pokud soused užívá společnou místnost bez dohody s ostatními podílovými spoluvlastníky nad rámec svého spoluvlastnického podílu, náleží ostatním spoluvlastníkům peněžní náhrada, která se stanoví jako "... částka, která odpovídá částkám vynakládaným obvykle v daném místě a čase na užívání obdobného předmětu nájmu, a kterou by nájemce za obvyklých okolností byl povinen platit podle nájemní smlouvy.". (Rozsudek Nejvyššího soudu 30 Cdo 5252/2007, ze dne 23.6.2009)

• V SVJ se hlasuje zpravidla podle spoluvlastnického podílu na společných částech domu. Budete muset upřesnit předmět hlasování.

• V domě užíváte tu část společných prostor, která podle Prohlášení vlastníka je vymezena jako příslušenství Vašeho bytu. Totéž bývá uvedeno v kupní smlouvě. O užívání společných místností a prostorů, které nejsou příslušenstvím bytů, rozhoduje SVJ.

• Pokud se v domě něco zbouralo a stavbou pevných zdí vznikají místnosti, jde o změnu stavby. K tomu je potřebný souhlas všech podle § 11 odst. 5 ZoVB. Podle mého názoru měla být uzavřena smlouva o výstavbě, v níž mělo být specifikováno jak se vlastníci jednotek budou jednotlivě podílet na užívání nově vzniklých společných místností. Bude nutné též změnit Prohlášení vlastníka.

• Pojištěním jednotlivé místnosti se vůbec nezabývejte. Pro věc je to bezvýznamné.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.