Vložil lake, 2. Srpen 2010 - 6:01

Pane Pazdero,
krátké odpovědi bez znalosti věci nebývají vždy správné. Takže to vezmu podrobněji.

Zda výměna oken proběhla se souhlasem SVJ:
Vyměnil jste okna (která jsou společnou částí domu) vlastním nákladem, a to s ústním souhlasem předsedy SVJ. Souhlas SVJ s výměnou tedy byl dán, neboť podle § 9 odst. 13 ZoVB "statutárním orgánem společenství je výbor nebo pověřený vlastník. Za výbor jedná navenek jeho předseda".
I kdyby takový souhlas dán nebyl (nebo předseda svůj dřívější souhlas popře), pak platí, že souhlas byl společenstvím udělen dodatečně, když byla odhlasována výměna oken v celém domě. To znamená, že společenství dospělo (později než Vy) k názoru o nutnosti výměny, tuto výměnu také provedlo a konkludentně (svým jednáním) dodatečně schválilo i provedení výměny oken ve Vašem bytě.

Zda máte nárok na úhradu:
Ano, máte nárok. Vzhledem k tomu, že jste investoval do společné věci se souhlasem SVJ, můžete nyní požadovat úhradu účelně vynaložených nákladů. Společenství totiž nevynaložilo částku na okna ve Vašem bytě, přestože by ji bez Vaší předchozí aktivity vynaložit muselo. Věc lze posuzovat podle § 15 odst. 1 ZoVB: zaplatil jste více než ostatní, máte nyní pohledávku vůči SVJ. Měla by Vám tedy být částka vrácena, nebo na dobu určitou snížena měsíční záloha na správu domu. Pokud bychom věc posuzovali podle Občanského zákoníku (§ 454 a 458, bezdůvodné obohacení), dojdeme k obdobnému závěru.
Výše Vašeho nároku se odvíjí od částky, kterou vynaložilo SVJ, nikoliv od ceny, kterou jste dříve zaplatil Vy.

Jak postupovat dále:
Vypočítáte výši částky a sdělíte statutárnímu orgánu (písemně s doručenkou), že Vám vznikla pohledávka vůči SVJ a žádáte o její započtení proti zálohám na správu domu. Pokud výbor na toto nepřistoupí a nesdělí Vám novou (nižší) částku měsíční zálohy podle § 15 odst. 2 ZoVB, máte dvě možnosti:
• Požádáte o hlasování o této věci na shromáždění. Nebude-li refundace schválena, jako přehlasovaný vlastník se obrátíte na soud.
• Svépomocné řešení: upravíte sám výši Vašich záloh a statutárnímu orgánu to sdělíte prokazatelným způsobem, včetně důvodu a kalkulace výše přeplatku. Počítejte ovšem s tím, že proti Vám může být následně vedena žaloba podle § 15 odst. 4 ZoVB.

Na věc lze per analogiam aplikovat rozsudky Nejvyššího soudu 22 Cdo 599/99, 22 Cdo 1870/2007, 28 Cdo 3316/2009.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.