Vložil lake, 21. Červenec 2010 - 4:53

Evo,

Pojištění nepatří do služeb. Platba správní firmě nepatří do služeb. Ve Vašem vyúčtování musí být jednoznačně odděleny služby spojené s užíváním bytů od nákladů na správu domu (tyto náklady nesou vlastníci jednotek podle spoluvlastnických podílů, nedohodnou-li se všichni jinak).
-----------------------------------------------------------------------------------------
Dále: píšete o "počtu bydlících osob", pak o "nepřihlášených osobách". To jsou odlišné pojmy. Je třeba PŘESNĚ definovat podle čeho se u vás platí, už jsem Vám o tom psal. Může to být například
- počet osob nahlášených vlastníkem,
- počet osob obývajících byt (otázkou je, kdo jej stanoví),
- počet osob trvale přihlášených v bytě (podle celostátní evidence obyvatel),
- počet osoboměsíců (opět je otázkou, kdo je oprávněn ty osoby a měsíce spočítat)
- počet příslušníků domácnosti vlastníka jednotky (to je nesmyslné, ale často používané kriterium).

Pokud ve vašem SVJ není jasno v této základní věci, pak je třeba odmítnout uhradit nedoplatky pro nepřezkoumatelnost vyúčtování. SVJ si musí schválit jednoznačná a všem srozumitelná písemná pravidla. Evidenční list ovšem tato pravidla nestanoví, pouze zachycuje rozúčtování a jeho výsledek.

K Vašemu úvodnímu dotazu: jestliže se účtuje (například) podle počtu osob obývajících byt, při odjezdu Vašich rodičů nahlásíte bez zbytečného odkladu nižší počet. Po jejich příjezdu opět vyšší. Soudím, že k těmto změnám musí být přihlédnuto, byly-li řádně a včas nahlášeny - předseda nemá právo je "zamítat" jen podle své subjektivní úvahy. Opak by musel být výslovně uveden ve schválených pravidlech pro rozúčtování.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.