Vložil AnonymousHF (bez ověření), 30. Červen 2010 - 10:04

Prosím o kvalifikované názory k výše uvedeným otázkám. Situace, kdy přijde opravář a rozbije v jednom bytě zadní stěnu za WC je na spadnutí…

Vlastník bytu má (po předchozím majiteli) pouze malé okénko pro odečet měřičů. Správce mi tvrdí, že chyba a tudíž náklady s výměnou trubky jsou na straně vlastníka, protože nedodržel předepsané rozměry dvířek do šachty a odvolává se přitom na Vyhlášku o obecných technických požadavcích na výstavu a na své vlastní podmínky, ve kterých stanovuje rozměry těchto dvířek. Správce (bytové družstvo) přitom ale jaksi zapomíná, že už se nejedná o jeho byty a tudíž nemá co diktovat nějaké podmínky.

Když jsem tímto operovala a zároveň podotkla, že není ani potřeba stavebního povolení a tudíž vlastník není při rekonstrukci vázán žádnými konkrétními rozměry, tak mi bylo řečeno, že vlastník před rekonstrukcí musí žádat o povolení od všech spoluvlastníků a tak by zjistil, jaké rozměry má mít. To jsem taky vyvrátila, ovšem správce si trvá na svém a hodlá u jednoho vlastníka v bytě rozbít celou stěnu s tím,že náklady ponese dotčený vlastník. Já za výbor se domnívám, že náklady by mělo hradit společenství, protože vznikají v souvislosti s opravou společné části domu (rozvodu).

Jak to tedy je? A pokud bude společenství hradit i vícenáklady s rozbitím stěny, tak předpokládám máme za povinnost zajistit uvedení do původního stavu – tedy by společenství platilo rozbití stěny, výměnu trubky, stavební začištění, kachličky atd.?

Prosím o vaše názory (a ne debatu o tom, jestli máte za WC stoupačky nebo kuchyň…). Díky, Hana

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.