Vložil anaj (bez ověření), 7. Červen 2010 - 6:45

Rozumím tomu co říkáte pane Lake a naprosto s Vámi souhlasím.

Myslela jsem to následovně.

Každé SVJ přesně ví, kolik činí celkové roční platby od vlastníků na správu domu , jako za celek, tak i za jednotlivou bytovou jednotu. Při vyúčtování roku pokud je na tzv.FO nějaká fin.částka, tak se provede rozpis připadající na každého vlastníka k 31.12., někteří správci to tak dělají a my to tak děláme také a je to tak správné.

Jak správce mého bývalého SVJ, tak i v současném SVJ, má každý ve svém ročním vyúčtování kolonku správa domu , platbu vlastníka, platbu celkovou – všech členů a přílohou k vyúčtování jsme dostávali a dáváme to i tady, celkový rozpis zůstatku na účtu správy domu -tzv.FO na jednotlivé BJ.

Pokud se rozhodnu prodat svou BJ a v den prodeje je na účtu na správu 5 mil. tak si umím spočítat že např. můj podíl na této částce je 500 tisíc., a také vím, že je nedostanu zpět. A pokud vede SVJ evidenci na jednotlivé BJ. tak vím, že tato fin.částka zůstane na účtu SVJ a další rok, při vyúčtování , bude opět zůstatek peněz na účtu SVJ – správa- rozpočítán podle velikosti bytových jednotek, na jednotlivé bytové jednotky.

Samozřejmě, pro někoho taková ev. nemá žádný význam, ale já jsem toho názoru, že je důležité, aby si všichni uvědomili a viděli , jak se vlastníci BJ. i jejich právní předchůdci
podílejí na správě domu, jakou částkou. V mém bývalém SVJ, nejmenší BJ. měla 68 m2 , moje 139,60 m2 a to jsem byla až na třetím místě. Všichni jsme samozřejmě platili stejně za m2 BJ, ale také bylo při ročním vyúčtování , kdy každý dostal tento rozpis patrné, jaký podíl na celkovém zůstatku v tzv.FO mají vlastníci BJ.

Na této listině dále správce uváděl a děláme to i v mém novém SVJ:

Částka z FO se s vlastníky bytů nevypořádává, převádí se do dalšího roku.

Tato záloha do FO se s vlastníky bytů nevypořádává ani v případě prodeje bytové jednotky dle ustanovení § 15 odst. 4 zákona o vlastnictví bytů.

Takže špatně jsem se vyjádřila, ale myšleno to bylo tak, jak uvádíte Vy.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.