Vložil lake, 6. Červen 2010 - 23:12

Pro anaj: Že SVJ by původnímu vlastníkovi nedalo ani korunu, je pravda. Není však pravda, že by jeho zaplacená záloha přešla na nového vlastníka jednotky.

K takovému „přechodu“ není žádný právní důvod. SVJ přijalo zálohu a zároveň vznikl závazek společenství ve stejné výši vůči tomu, kdo zálohu složil. Tento závazek vůči konkrétní osobě trvá dále i po změně vlastnictví jednotky. Převod závazku na nabyvatele jednotky by byl možný pouze na základě výslovného souhlasu bývalého vlastníka (např. v kupní smlouvě to mohlo být uvedeno).

Podle § 15 odst. 4 ZoVB „… jsou finanční prostředky zálohově poskytnuté vlastníky závazkem právnické osoby vůči vlastníkům jednotek. Při vypořádání závazku právnické osoby vůči bývalému vlastníku jednotky se nepřihlíží k zálohám, které uhradil jako zálohy podle odstavce 2.“

Všimněte si:
Zákon neříká, že by tyto zálohy přešly na nového vlastníka. Říká pouze to, že při vzájemném vypořádání mezi SVJ a bývalým vlastníkem se k uhrazeným zálohám nepřihlíží. To znamená, že záloha stále náleží původnímu vlastníkovi, ten však nemá nárok na její vrácení (kromě speciálních případů). Pokud by záloha již předtím automaticky přešla na nového vlastníka jednotky, nebylo by co řešit a ZoVB by se o této částce nemusel vůbec zmiňovat.

Je třeba vzít rozum do hrsti: jestliže vám někdo dluží, nemůže se prostě rozhodnout, že vůči vám už žádný závazek nemá.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.