Vložil anaj (bez ověření), 6. Červen 2010 - 21:18

Jako členka SVJ máte právo nahlížet do všech dokumentů , které se týkají Vašeho SVJ.

Požádejte výbor o předložení smlouvy o půjčce na rekonstrukci domu. Jsem přesvědčená o tom, že smlouva o půjčce byla uzavřena, se SVJ a nikoliv s jednotlivci.

Podle zákona č. 72/94 Sb. Práva a povinnosti vlastníků jednotek § 13 odstavec 1) Vlastník jednotky se podílí na správě domu v rozsahu, který odpovídá jeho spoluvlastnickému podílu na společných částech domu, není-li mezi vlastníky jednotek dohodnuto jinak. odstavec 7) Vlastníci jednotek ručí za závazky společenství v poměru, který odpovídá velikosti spoluvlastnických podílů na společných částech domu.

Dům je zrekonstruovaný a půjčku musí SVJ zaplatit. Splácí jí z tzv. fondu oprav, kam přispíváte, tak , jako ostatní podle m2 své bytové jednotky .

Např.30Kč za m2/BJxrozměry Vaší BJ. Taky se rekonstrukce dělat nemusela, protože na ní peníze nebyly, takže byste spolu s ostatními musela roky na takovou rekonstrukci šetřit.

Prostě a jednoduše, věřte tomu, že na Vás přešel závazek společenství, splatit spolu s ostatními půjčku.

Ten kdo Vám byt prodal zřejmě v bytě a v domě, který byl ve špatném technickém stavu žil řadu let, odstěhoval se rok po rekonstrukci, ve zrekonstruovaném domě žijete Vy, ne on.

Takže pokud by prodejce bytu v domě zůstal ,ručil by za závazek SVJ on, ze zákona toto ručení přešlo na Vás a jak je vidět dluh je řádně splácen a nehrozí nikomu, že by banka na Vaše byty uvalila exekuci.

Já jen vím ze svých vl. zkušeností i zkušeností v jiných SVJ, které vloni rekonstruovali celé domy, že vše projednali na shromáždění, odsouhlasili úvěr, navýšili platby na m2 na BJ, statutární orgán – v jednom z domů 2 členové výboru, ve druhém domě l pověřený vlastník s bankou uzavřeli smlouvy.

Domy jsou nádherně zrekonstruované, měsíční platby jsou převáděny do banky z tzv. fondu oprav. Byty se v těchto domech prodávají a samozřejmě s tím, že na nového vlastníka ze zákona přechází závazek SVJ – tj. splatit dluh.

Možná se najde někdo jiný, kdo to bude umět líp vysvětlit.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.