Vložil Anaj (bez ověření), 5. Červen 2010 - 13:20

Aneto, s bývalým majitelem bytu jste se dohodli na tržní hodnotě bytu, byt není zatížený žádným věcným břemenem a to je přece důležité. Pochybuji o tom, že jste v kupní smlouvě řešili kupní cenu, která se vztahovala na byt+dům. Pokud máte k disposici znalecký posudek bytu, kvůli dani z převodu z nemovitosti, kterou hradí prodávající, pak vidíte, že cena bytu dle znaleckého posudku, není navýšená o cenu domu, nebo pozemku. Koupila jste si bytovou jednotku a stala se podílovou spoluvlastnicí domu a pozemku, stala jste se členkou SVJ, které zřejmě velmi dobře funguje, členové SVJ jsou zodpovědní, když se dokázali všichni dohodnout na rekonstrukci celého domu,není to pravidlem. Těžko byste si kupovala byt v domě, který by byl zralý na celkovou rekonstrukci. Zák.č.72/94 Sb, část čtvrtá převod a přechod vlastnictví jednotky §20 odst.1) S převodem nebo přechodem vlastnictví k jednotce přechází spoluvlastnictví společných částí domu, popřípadě další práva a povinnosti spojené s vlastnictví jednotky a se spoluvlastnictvím společných částí domu. odstavec 3) Práva a závazky dosavadního vlastníka budovy, popřípadě vlastníků jednotek v domě, týkající se společných částí domu a pozemku, zejména zástavní práva a věcná břemena, přecházejí na nové vlatníky jednotek nabytím vlatnictví k těmto jednotkám.

Takže vše je v naprostém pořádku. SVJ splácí bance dluh na rekonstrukci domu a členové SVJ musí tento dluh splatit, tedy ze zákona na Vás tato povinnost přešla. Jestli tomu dobře rozumím, dostala jste vyúčtování, ve kterém byla uvedena částka – příspěvky členů společenství na správu domu – kterou všichni s oblibou zkráceně nazýváme fond oprav, ale všichni samozřejmě víme o co tady jde.

To, že jste ve vyúčtování našla položku tzv.FO a spoření, co proti tomu máte_?, oproti předešlému roku, máte teď vyúčtování podrobnější a máte větší přehled.

SVJ s Vámi nemusí sepisovat žádnou smlouvu, závazek splatit dluh přešel na Vás ze zákona, anebo si myslíte, že by se měl rozpočítat mezi ostatní vlastníky ? Samozřejmě , že ne.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.