Vložil Anonymous5 (bez ověření), 2. Červen 2010 - 9:41

Pročítám vaše příspěvky a nestačím se divit. Řešíte zde podle čeho rozpočítávat náklady např. na provoz výtahu ve vašem domě. Zajímalo by mne, zda také chodíte pravidelně na schůze vašich společenství a tak rázně a zainteresovaně se o tyto problémy zajímáte i tam. Níže připojuji komentář ke zkušenosti z praxe:

Rozsudek k výkladu ust. § 15 odst. 1 ZoVB, které zní: „Vlastníci jednotek jsou povinni přispívat na náklady spojené se správou domu a pozemku. Pokud dohoda neurčuje jinak, nesou náklady podle poměrně podle velikosti spoluvlastnického podílu.“

Za náklady na správu domu a pozemku jsou považovány veškeré náklady s výjimkou nákladů na služby související s užíváním jednotek, tj. náklady spotřebovávané uvnitř jednotek (teplo, teplá a studená voda). Do nákladů na správu domu a pozemku tak patří např. i náklady na odměnu správci domu, náklady na úklid, na odvoz odpadu apod.

Z tohoto je naprosto jasné, že náklady na provoz výtahu spadají do kategorie náklady na správu domu a jsou tudíž pokud dohoda neurčuje jinak rozpočítávány podle velikosti spoluvlastnických podílů. Pokud tedy pan Alfons bude chtít rozpočítat náklady na provoz výtahu dle tloušťky skla v oknech, je na něm aby přesvědčil všechny členy SVJ a tato změna byla odsouhlasena na schuzi společenství. Více asi nemá smysl se k vašim debatám zapojovat.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.