Vložil lake, 2. Květen 2010 - 7:03

Paní Klainová,
Používáte pojem "vlastníci garáží". Soudím, že garáže jsou tedy samostatné a uzamykatelné místnosti - nebytové jednotky. Z toho bude vycházet má odpověď.

Montáž podružného elektroměru není opravou, nýbrž technickým zhodnocením ve smyslu ZDP. Společenství má důvod montovat podružné elektroměry pouze pro rozúčtování ve společných prostorách (prádelna, mandlovna), nebo pro sledování spotřeby společných zařízení (zesilovače a konvertory STA, sauna, výtah). Nezajišťuje však měření pro jednotlivé jednotky v domě.

Současný stav je - předpokládám - takový, že vlastníci garáží čerpají elektřinu ze společné spotřeby SVJ a platí nějaký měsíční paušál. Chtějí-li platit přesně podle spotřebované energie, mají tři možnosti:
(1) pořídí si NA VLASTNÍ NÁKLAD podružné elektroměry a požádají SVJ, aby podle nich účtovalo;
(2) každý vlastník garáže požádá dodavatele energie o zřízení odběrného místa, dostane elektroměr a za odebranou energii bude platit přímo dodavateli;
(3) jeden vlastník garáže požádá o zřízení jediného odběrního místa pro všechny garáže (ušeštří se stálé platy za více elektroměrů). Ostatní vlastníci garáží se s ním nějak vyrovnají. Zda si k tomu účelu za fakturačním elektroměrem instalují podružné elektroměry je jejich věc, SVJ se to nijak netýká.

K realizaci podle (2) nebo (3) bude zřejmě nutné k těmto jednotkám zřídit odbočku - vnitřní větev vedení pouze pro okruh garáží (se samostatným jističem). Tento okruh bude odbočen ještě PŘED elektroměrem společné spotřeby SVJ. Zda je změna rozvodů nezbytná stanoví odborník na základě posouzení dokumentace el. rozvodů v domě.

Naznačená úprava elektrického rozvodu (je-li nutná) by se mohla hradit jedním z těchto způsobů:
(1) úpravu provedou vlastníci garáží na svůj náklad a pak případně smlouvou převedou tento okruh pod společné části domu;
(2) úpravu bude hradit společenství z prostředků na správu, údržbu a opravy domu.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.