Vložil Petr, 18. Září 2019 - 12:03

"Vložil Marie Fendrychová (bez ověření), 18. Září 2019 – 10:03

… jak dále postupovat při opravě střechy SJV. Půdní vestavba, … město cca 2009 před privatizací … podcenili stavební dozor, … předseda situaci podcenil… . Po přívalovém dešti jaro 2019 … byt nade mnou podkrovní, výše zmiňovaná půdní vestavba, mě poškozuje. … mapy na stěnách … kape občas ze stropu. Majitel bytu se odkazuje na střechu, je společným vlastnictvím. S předsedou nic neřeší. Urguji opravu střechy, … půl roku a v bytě se nedá žít. V ložnici plíseň, promočené stěny do jedné třetiny výšky, zasažená koupelna. … ložnice se stane zcela neobytnou. … postup, jak donutit předsedu družstva k opravě… Popřípadě někdo, kdo by určil, že v daném bytě se nedá žít? Nějaký hygienik, či zavolat policii"

  • – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Odpovídám pí. Fendrychové, nikoli pisateli úvodního příspěvku. Paní F. zařadila svůj dotaz v pořadí, že mne to mátlo.

1/ střecha a byt nad vámi

2/ jste nájemnice

Dle mne: neřešte to s předsedou SVJ (ani družstva) (pozn.: trochu si protiřečíte, tedy buď SVJ nebo družstvo), ale s vlastníkem bytu který odkazuje na střechu a a předsedou nic neřeší

Nevíme co máte ve smlouvě, obvyklá formulace. Myslím ale že i bez „klausule“ ve smlouvě můžete využít NOZ a požadovat slevu a náhradu atd.

NOZ (ke stažení na internetu)

Pododdíl 2 – Zvláštní ustanovení o nájmu bytu a nájmu domu § 2235 – § 2301 (krom § 2240 a 2241, § 2274 – § 2284, § 2297 – § 2301)

Na vás jako nájemce se vztahuje (předpokládám, že jste nájemce na dobu určitou)

§ 2287 Nájemce může vypovědět nájem na dobu určitou, změní-li se okolnosti, z nichž strany při vzniku závazku ze smlouvy o nájmu zřejmě vycházely, do té míry, že po nájemci nelze rozumně požadovat, aby v nájmu pokračoval.

1/ Prostudujte

  • smlouvu
  • paragrafy (oddíly, pododdíly) NOZ,

2/ Obraťte se

  • na poradnu obecního (městského) úřadu (třeba i proto, že byly byly jeho a privatisoval je),
  • na právníka (např. portalobydleni.cz info@portaloby­dleni.cz kde odpoví cca do 30-ti dnů) nebo na bezplatnou poradnu Advokátní komory ČR www.cak.cz/

3/ Zjistěte situaci u bytu nad vámi (ten nic neřeší ?)

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.