Vložil lake, 29. Březen 2010 - 3:23

Anonymouss napsal: "Násilím Vám okna nemůžou vyměnit." Uvedu k tomu podrobnosti:

Podle § 13 odst. 4 ZoVB pokud to nezbytně vyžadují úpravy, provoz a opravy ostatních jednotek, popřípadě domu jako celku, je vlastník jednotky povinen umožnit na předchozí vyzvání přístup do jednotky.

Zákonodárce nepochybně myslí nejen přístup do jednotky, nýbrž i provádění potřebných prací na společných částech domu, přístupných zevnitř jednotky. Pokud je výměna oken NEZBYTNÁ, je možné, aby se statutární orgán obrátil na soud a ten přikáže vlastníkovi strpět výměnu oken a přítomnost řemeslníků v jednotce. Může teoreticky dojít i na to násilí (při nespolupráci vlastníka a vyžádané asistenci policie ČR při realizaci soudního rozhodnutí).

Tazatelka ovšem píše, že okna výměnu nepotřebují - to je věc odborného posouzení. Není-li výměna oken nezbytná, pak skutečně nevzniká právo "silového" přístupu do jednotky a vlastník takto uchrání okna bytu před výměnou. Bez ohledu na to se bude podílet na nákladech výměny oken domu spolu s ostatními.

Pro úplnost dodávám, že výklad pojmu "nezbytný" by musel v konkrétním případě podat soud. Nezbytnost výměny oken se nemusí odvíjet pouze od jejich stavu. Pokud např. podmínkou výměny je, aby všechna okna byla jednotného typu a barvy (podmínka památkářů, nebo odboru architektury příslušné obce), pak shody zřejmě nelze dosáhnout jinak, než výměnou všech oken bez ohledu na jejich technický stav.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.