Vložil lake, 13. Březen 2010 - 22:42

I já se domnívám, že skupina vlastníků plnících funkci orgánů společenství nenahrazuje shromáždění, nýbrž plní funkci volených orgánů společenství. Tito vlastníci budou při rozhodování hlasovat systémem 1 vlastník = 1 hlas (o stejné váze), analogicky s hlasováním výboru podle vzorových stanov. Hlasování podle spoluvlastnických podílů nelze použít, nejde totiž o rozhodování mezi spoluvlastníky.

Je možný i ten výklad, že tito vlastníci plní i funkci nejvyššího orgánu společenství (shromáždění) - i v takovém případě by bylo nutno při hlasování použít hlasy o stejné váze. Ani v tomto případě totiž nejde o řádné hlasování mezi spoluvlastníky podle ZoVB, nýbrž o zjištění vůle kolektivního orgánu, který není shromážděním. Rozhodnutí této skupiny vlastníků pak nahrazuje (neexistující) hlasování shromáždění.

Pokud tedy přípustíme, že tato skupina vlastníků supluje rozhodování shromáždění, pak platí i poznámka pana Matějky: tato skupina může platně zvolit výbor nebo pověřeného vlastníka. Otázkou je, zda rejstříkový soud uzná takovou "volbu" za platnou a zda výbor zapíše.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.