Kontrola SVJ FÚ????

Vložil Anonymous, 11. Únor 2010 - 8:58 ::

Dobrý den, přebírám účetnictví SVJ od nejmenované firmy, je to již 3 dům a již mi opravdu dochází síly. SVJ samozřejmě mělo smlouvu na obstarávání správy domu nikoli smlouvu o vedení účetnictví – tedy odpovědnost je plně na SVJ a těžko se budou dovolávat toho, že jim účetnictví vedla tato firma. Kromě toho, že nedělali inventarizace – žádné inventurní soupisy, inventarizací nazvali obratovky všech účtů za celý rok, s tím, že v tom člověk těžko rozluští co je co. K tomu odměny statutárů zdanili srážkovou daní, dokonce tím způsobem, že členové měli schváleno 36tis.Kč/ročně, tolik si také vyplatili na své účty a FÚ poslali na účet 5400Kč, ale opět z peněz SVJ, nestrhli to z odměn, že se platí také zdravotní pojištění vůbec nezaregistrovali. Nemluvě o tom, že ve výkazech jsou částky, které sami nedokáží vysvětlit v řádech milionů! O dalších chybách ani nemluvě, je jich hrozně moc. Rekonstrukce nepřipadá v úvahu – SVJ na to nemá peníze a navíc se tváří jako, že je jim úplně jedno, že je to špatně, protože si myslí, že když nechali správcovskou firmu, aby se podepisovali na výkazy, tak jsou z obliga. Nemůžu jim to vysvětlit, protože to nechtějí slyšet. Proto se ptám, pokud je tu někdo, kdo má podobnou zkušenost, jak to vyřešit? Nejraději bych to řešila přes finanční úřad, protože toho mám fakt plný zuby, alespoň by se SVJ i tzv. správce poučili. Jaký na to máte názor? Především Vy, Ing. Klainová, těchto případů máte také jistě dost. Děkuji účetní

    Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

    Vložil Korensky (bez ověření), 23. Listopad 2012 - 15:04

    U nas mame vetsi problem,protoze ani nevime jak se vede ucetnictvi.Meli jsem kontrolni dskomisi,ktera odesla,protoze nase predsetkine m SVJ byla sprosta a nechtela ukazat zadne doklady.Napsali jsme ji dopis z podpisem 15 clenu SVJ,ze chteli bychom vedet jak naklada z nasima financema.Na to vubec nereagovala.V nasim SVJ prez 80% duchodcu,kteri ji se boji.Jen za telefon ji loni zaplatili jsme 40 tis. korun.

    Vložil karelh, 12. Únor 2010 - 15:53

    Dobrý den, omlouvám se, že začnu protiotázkou, a co si myslíte, že vyřeší finační úřad? Rekonstrukci účetnictví dělat za SVJ určitě nebude. Pokud by na základě vašeho podnětu byla zahájena daňová kontrola, tak jejím výsledkem může být mimo jiné i udělení pokuty za porušení zákona o účetnictví. Tu by samozřejmě dostalo SVJ jako právnická osoba. S ohledem na specifičnost SVJ si dovoluji tvrdit, že by se finanční úřad do kontroly asi nehrnul.Neboť smyslem daňové kontroly je ověření správnosti vykázaného základu daně a daně (aneb musí být podáno daňové přiznání). SVJ k dani z příjmů většinou daňové přiznání nepodávají (buď mají pouze příjmy z úroku na běžném účtu nebo…, lze i k podání přiznání vyzvat a po nepodání přiznání vyměřit tzv. „na nulu“ a poté zahájit kontrolu). Avšak pravděpodobnost, že má SVJ zdanitelné příjmy ve výši, po aplikaci § 20 odst. 7 ZDP, podléhající dani, které by mohl finační úřad tzv. doměřit, je mizivá (čili kontrola za to nestojí). Pokud se domíváte, že Vámi převzaté účetnictví odporuje zákonu o účetnictví upozorněte svého klienta na vady (nejlépe doporučeným dopisem), případně odstupte od smluvního vztahu (jak doporučuje pan Pavel). Zdravím karelh, svjka­rel@seznam.cz

    Vložil Pavel, 11. Únor 2010 - 11:21

    Edukační činnost formou udání SVJ nebo správce na FÚ je asi možná, ale já bych ji nezvolil.

    Pokud nedokážete klienta přesvědčit o jeho protiprávním jednání, zrušte s ním spolupráci. Neumím posoudit na čí straně je větší část viny. Klient samozřejmě může být totální mimoň inertní k jakýmkoliv argumentům nebo jen nepoužíváte správné argumenty (sankce podle ZoÚ, TrZ atd.).

    Jiná věc by byla, kdyby se jednalo o SVJ, kde máte jednotku. Tam bych se snažil mimoně odvolat. Ale pochopil jsem, že se jedná „pouze“ o cizího klienta.

    Hezký den!

    Pavel

    Vložil ikenka, 24. Květen 2010 - 8:25

    Dobrý den Pavle jak odvolat, když u nás to nikdo nechce dělat ,tak to taky dělají tzv. mimoni ,ale ví jak si „nahrabat z cizích“ a neni to kontrolovatelné, pustil jsem se do toho ,viděl fa za práci a mrazí mě.Když jsem se ptal předsédy proč to navýšení Kč za okna oproti domluvě řekl, že neví atd. A ostatní hloupě přihlíží.IK

    Vložil Petr, 11. Únor 2010 - 11:03

    Jo, a ještě tu je ta odpovědnost výboru dle stanov a zákona.

    Vložil Petr, 11. Únor 2010 - 11:02

    Na to by odpověděla nejlépe ing. Klainová (ale bylo by dobré se představit nebo email) či zkuste hledat v diskusi.

    Vložil N. Klainová (bez ověření), 11. Únor 2010 - 12:43

    Pane Petře, kdyby se paní podepsala, položila bych jí otázku, proč to „účetnictví“ přebírá, když jak píše

    „Rekonstrukce nepřipadá v úvahu – SVJ na to nemá peníze a navíc se tváří jako, že je jim úplně jedno, že je to špatně..“.

    N. Klainová

    Volby prohlížení komentářů

    Vyberte si, jak chcete zobrazovat komentáře a klikněte na "Uložit změny".