Vložil lake, 1. Únor 2010 - 5:20

Je možné odhlasovat úklid na pozemcích města?
Soudím, že ano. Z hlediska účetnictví patří mezi ekonomicky oprávněné náklady i "náklady spojené s užíváním zastavěného pozemku včetně pozemku navazujícího". Navazující pozemek nemusí být ve vlastnictví SVJ. Pokud město zařadilo chodník mezi veřejná prostranství, která se neuklízejí, musí si společenství pomoci samo. Nerozumné by bylo nechat obyvatele domu, aby se brodili sněhem, nebo padali na zledovatělém povrchu.

Je možné odhlasovat povinnost vlastníků uklízet sníh podle rozpisu?
Nikoliv. Hlasováním uložili vlastníci svému společenství, aby provádělo zimní úklid. Povinnost uklízet má tedy společenství jako právnická osoba, nikoliv vlastníci! Úklid má zařídit výbor. Není možné, aby společenství přeneslo tuto povinnost na jednotlivé vlastníky bez jejich souhlasu. Není k tomu zákonem oprávněno. Zákon o vlastnictví bytů jednoznačně stanoví povinnosti vlastníků; povinnost roboty v něm uvedena není (robota byla v českých zemích zrušena v r. 1848).

Postup v souladu se zákonem by byl tento:
(1) odhlasovat zařazení úklidu sněhu pod služby;
(2) odhlasovat rozúčtování plateb za tuto službu podle §11 odst. 4 ZoVB;
(3) stanovit, že kdo se bude podílet na úklidu svépomocí, nebude platit;
(4) a těm kdo neuklízejí pak rozúčtovat skutečné náklady (úklid na základě uzavřené smlouvy nebo dohody o provedení práce).

Úklid vlastníkům podle zákona nařídit nelze. Placení za službu "úklid" vlastníkům nařídit lze, rovněž osvobození od placení je v pravomoci shromáždění.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.