Vložil lake, 6. Červenec 2010 - 16:56

Pane Matějko,

z Vašeho dlouhého příspěvku vyplývá, že mám pravdu. Odběrné plynové zařízení se dělí na část společnou a na části patřící k bytům - za ni ani vlastník domu, ani SVJ nenese žádnou zodpovědnost.

Povinné písemné předání O.P.Z. patřícího k bytu si zajišťuje původní vlastník, a to nejspíše při podpisu kupní smlouvy (už jsem o tom psal). Statutár SVJ se tedy nemusí "písemně zbavovat odpovědnosti". SVJ nikomu nic písemně nepředává, protože části plynového zařízení přináležící k bytům nikdy nepřevzalo. Problém by mohl nastat pouze tam, kde vadné Prohlášení vlastníka neurčuje jednoznačně hranici mezi "společnou" a "soukromou" částí.

Užitečná rada pro statutáry SVJ:
Na rozdíl od toho, co radí pan Matějka, nepřebírejte od původního vlastníka/developera celé O.P.Z., nýbrž potvrďte pouze převzetí společné části (od hlavního uzávěru plynu "HUP" zpravidla po hlavní bytové uzávěry). Zbytek není společnou částí domu, SVJ ani vlastník domu k těmto částem nemá žádná práva ani povinnosti. Developer si předání musí vyřídit přímo s vlastníky jednotlivých jednotek.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.