Vložil sipos (bez ověření), 5. Listopad 2010 - 21:48

Díky za odpověď.
Na ČÚZK jsme si porozuměli dobře, já jejich stanovisko celkem chápu, mám v ruce přímo písemné vyjádření z Odboru řízení územních orgánů ČÚZK (Ing. Bohumil Janeček), je to tedy stanovisko závazné pro všechny katastrální úřady v ČR.

Nejde zde o zpochybnění práva vlastníka provést změnu prohlášení, oni pouze argumentují tím, že v KN se (podle platné legislativy) nijak neevidují podružné změny vyjma čísla jednotky, údajů o budově a typu a způsobu využití jednotky.

Jen pro zajímavost zde cituji poslední odstavec vyjádření ČÚZK:
Závěrem upozorňujeme, že s ohledem na ustanovení § 11 odst. 7 zákona o vlastnictví bytů jiné změny o věcech, které jsou obsahem prohlášení vlastníka podle § 4 zákona o vlastnictví bytů, než je uvedeno v § 11 odst. 7 tohoto zákona se do katastru nemovitostí nezapisují. Proto ani prohlášení vlastníka budovy se všemi změnami schválenými na shromáždění vlastníků jednotek v souladu s § 11 odst. 4 zákona o vlastnictví bytů není uloženo ve sbírce listin katastru nemovitostí, ale mělo by být uloženo a přístupno vlastníkům jednotek v domě vždy u výboru společenství nebo pověřeného vlastníka.

Takže tedy pozor! Platné prohlášení vlastníka nehledejte na katastru, ale u výboru SVJ!

Soudit se se státní správou nebudeme, máme dost svých starostí s okny :)

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.