Vložil lake, 18. Říjen 2010 - 15:40

Pane sipos,

domnívám se, že názor katastrálního úřadu není správný, nebo snad jste si navzájem neporozuměli. Jde o změnu Prohlášení vlastníka budovy, ke které jsou oprávněni všichni spoluvlastníci. Změněné prohlášení se do sbírky listin katastru vloží dodatkem. Předložíte změnu podepsanou všemi vlatníky jednotek (nejlépe ve formě notářského zápisu) v potřebném počtu kusů (podrobnosti sdělí KÚ).

Katastrální úřad nemůže odmítnout projevenou vůli vlastníka budovy/domu provést změnu prohlášení. Soudím, že o tomto kroku vlastníka mu nepřísluší rozhodovat, nýbrž je povinen dodatek Prohlášení připojit k prohlášení původnímu. KÚ by mohl vklad odmítnout jedině při rozporu dodatku se zákonem (např. pokus o změnu Prohlášení v rozporu s kolaudačním stavem nemovitosti).

Prohlášení vlastníka budovy je veřejnou listinou, takže je naprosto legitimní požadavek, aby jeho obsah byl v souladu se skutečným stavem. Bude-li KÚ trvat na svém, pokračujte jako obvykle: rozkladem a správní žalobou. Zda se Vám na počátku podaří získat souhlas všech je ovšem jiný příběh.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.