Vložil Cenek, 3. Prosinec 2009 - 8:38

Děkuji za přání úspěchu, moje možná rozvleklejší dotazy jsou dány snahou býti co nejlépe vybaven znalostmi paragrafů a zkušenostmi jiných („kdo je připraven, není překvapen“, známé heslo z vojny).

K Vaší poznámce o podmínkách členství, jasně daných zákonem: právě se vznikem SVJ bychom rádi vytvořili „čisté“ členství s jednoznačně srozumitelnými Stanovami. A pokud si projedete diskuzi „Nevlastník ve výboru“, uvidíte, že i při platnosti ZoVB a Vzorových stanov diskutující doporučují výslovně zapsat, že nevlastník nemůže být členem SVJ (aby se předešlo argumentu, že co není zakázáno, je dovoleno).

Nerozumím, jak jste v mých dotazech přišel na snahu regulovat (jak?) členství ve výboru? To v žádném případě, chceme pouze zaručit, že výbor i kontrolní komise je volena vlastníky a rekrutuje se z řad vlastníků (výjimečná situace může snad nastat, když družstvo (jako vlastník zbývajícího vlastnického podílu v SVJ) dosadí do výboru, či KK svého zástupce, kterým může být i nevlastník – s hlasem, odpovídajícím zbytkovému podílu družstva v SVJ).

Mluvíte-li o nedostatcích, duplicitách a zbytečnostech v individuálních stanovách přístupných na internetu, pak se domnívám, že:

  • je to neblahý výsledek lidové tvořivosti a přemíry snahy tam uvést „vše“, čemuž bychom se rádi vyhnuli,
  • mnohdy ne úplná srozumitelnost znění zákona (ne všichni jsme právnicky fundováni),
  • absence nějakého institutu, který by konzultačně pomohl při přípravě SVJ; toto je částečně suplováno touto diskuzí.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.